Demonstrasjon mot rasisme mot asiater i Chicago 27. mars. En professor hevder at hvite mennesker har skylden for all rasisme mot asiater. Foto: AP /Shafkat Anowar/ NTB

Uansett hvem som utfører rasistiske handlinger, er det hvite mennesker som har all skyld. Dette er konklusjonen i en artikkel skrevet av en professor ved universitetet i Colorado, Boulder, som er spesialist på kritisk raseteori.

Jennifer Ho er professor i «Asian American Studies», ved universitetet i Colorado Boulder. Hun ville studere den økende rasismen mot asiater som følge av koronapandemien. Derfor laget hun en Power Point-presentasjon som senere ble til en nettside.

The point I’ve made through all of those experiences is that anti-Asian racism has the same source as anti-Black racism: white supremacy. So when a Black person attacks an Asian person, the encounter is fueled perhaps by racism, but very specifically by white supremacy. White supremacy does not require a white person to perpetuate it.

Det er altså hvite mennesker som har skylden hvis svarte mennesker angriper asiater. Med et slikt utgangspunkt er det umulig å unngå å konkludere med at hvite mennesker har all skyld.

White supremacy is an ideology, a pattern of values and beliefs that are ingrained in nearly every system and institution in the U.S. It is a belief that to be white is to be human and invested with inalienable universal rights and that to be not-white means you are less than human – a disposable object for others to abuse and misuse.

The dehumanization of Asian people by U.S. society is driven by white supremacy and not by any Black person who may or may not hate Asians.

Bakgrunnen for at hvite mennesker forårsaker at svarte utfører rasistiske handlinger mot asiater, er at Kina fikk skylden for Covid-19. Noe som tross alt ikke er så merkelig, siden viruset beviselig oppsto i Wuhan i Kina.

Også når latinos med mentale problemer gjør noe galt er forklaringen den samme.

White supremacy as the root of racism can be seen in the Latino man in Texas stabbing a Burmese family in March 2020, claiming he did so because they were Chinese and bringing the coronavirus into the U.S. Though the suspect may have mental health problems, his belief that this family posed a threat is driven by the white supremacist ideas of Chinese people being to blame for COVID-19.

Ho mener at trakassering av asiater utført av hvite mennesker ikke får like stor oppmerksomhet. I neste setning skriver hun følgende:

But underlying all these incidents is white supremacy, just as white supremacy is responsible for Minneapolis police officer Derek Chauvin kneeling on George Floyd’s neck for over eight minutes: White supremacy made Floyd into a Black male threat rather than a human being.

Man må være professor og nedsyltet i kritisk raseteori for å påstå at drapet på George Floyd ikke har fått noen særlig oppmerksomhet. Hele verden har jo knelet for denne multikriminelle narkomane personen som motsatte seg arrest.

Det forsvarer selvsagt ikke at han ble drept. Men rettssaken pågår, og det er ikke avgjort om Chauvin er skyldig i drap. Flere nye beviser har kommet fram i saken, og selv om Chauvin nok er forhåndsdømt, så fortjener han en redelig og rettferdig rettssak.

Men Ho vil ha equity, så juridiske prinsipper betyr ingenting for henne. Alle asiater som blir utsatt for vold utført av svarte mennesker må læres opp i å frykte de hvite.

Understanding the depth and reach of this ideology of racism can be challenging, but doing so brings each person, and the nation as a whole, closer to addressing systemic inequity. It’s not Black people whom Asian Americans need to fear. It’s white supremacy.

Dette er altså nivået på nåtidens amerikanske universiteter.

The Conversation

Cynical Theories: En reise gjennom identitetspolitikkens sinnssyke virkelighet


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.