USA har ekskludert Tyrkia fra videre deltakelse i F-35-programmet. Dermed har USA gjort alvor av truslene. Amerikanske militære og politikere har hele tiden sagt: Tyrkia må velge – F-35 eller det russiske S-400 systemet.

Tyrkia har trodd det kunne få i pose og sekk, og Trump har gitt en viss næring til den forhåpningen. Men Pentagon har hele tiden vært krystallklar: Enten/eller.

Advarslene fra USA har vært mange. Tyrkiske piloter var på opplæring i USA. Ville Tyrkia risikere sin plass i NATO og forholdet til USA?

Erdogan var villig til å spille poker med høy innsats. For en uke siden ankom de første russiske rakettene til Tyrkia.

Turkey began taking delivery of an advanced Russian missile defence system on Friday, a move expected to trigger U.S. sanctions against a NATO ally and drive a wedge into the heart of the Western military alliance.