Blant tingene man fryktet sentralt i EU da Italia i fjor fikk en regjering utgått av de to populistpartiene Lega og Femstjerners­bevegelsen (M5S), var at et slikt regjeringssamarbeid kunne bety slutten for Italias deltagelse i euroen, kanskje også i hele unionen.

Alle parter har siden forsikret om at det ikke er koalisjonens hensikt hverken å melde seg ut av EU eller fellesvalutaen, men et forslag fra regjeringen om en ny måte for håndtering statens gjeld til italienske bedrifter, skaper uro omkring euroen.

Kort fortalt har den italienske staten en stor gjeld til bedrifter i Italia som får likviditetsproblemer fordi det ikke sjelden trekker ut i langdrag med oppgjør fra staten, som i sin tur også sliter med likviditeten.

Giancarlo Giorgetti. Foto: Det italienske presidentembetet / Wikimedia Commons.

En idé som har vært luftet tidligere, men som nå fremmes i teknisk detalj som en konkret mulighet av blant andre statssekretær ved statsministerens kontor Giancarlo Giorgetti, er at staten i påvente av å kunne gi sine kreditorer oppgjør i kontanter, utsteder fysiske verdipapirer som tjener til midlertidig erstatning for eurobeløpene det måtte dreie seg om.

Denne formen for verdipapir omtales som «mini-BOT», der BOT er forkortelsen for «buoni ordinari del tesoro» – en type statsobligasjoner av ett års varighet. Man tenker seg også at disse kunne brukes til å gi staten oppgjør for varer eller tjenester, eller at de kan sirkulere mellom private aktører istedenfor kontanter.

Verdipapirene er tenkt utstedt med pålydender på 5, 10, 20, 50 og 100 euro, melder det italienske nyhetsbyrået ADN Kronos. De ville således minne sterkt om vanlige penger.

Betyr dette at Italia er i ferd med å innføre en parallell valuta?

Den europeiske sentralbankens toppsjef Mario Draghi, som selv er italiener, er alt annet enn begeistret for ideen. Slike mini-obligasjoner er enten å anse som penger, og dermed i strid med reglene for valutasamarbeidet, eller så er de ny gjeld, men staten kan ikke stifte enda mer gjeld, sier Draghi til La Stampa.

Hos regjeringens koalisjonspartnere er tilnærmingen mer pragmatisk enn prinsipiell: Et slikt instrument kan få hjulene i gang, lyder omkvedet, som gir inntrykk av at regjeringen mener alvor.

Mario Draghi har fem måneder igjen av sitt mandat, og det er således uklart om det blir han eller etterfølgeren som må hanskes med saken hvis Italias regjering går videre med den.

Italias finansdepartement avviser at det blir noe av slike mini-BOTs, skriver Bloomberg. Kanskje bruker regjeringen dette som et slags skremsel for å gjøre EU med medgjørlig i finansielle saker som til slutt forsøkes ordnet på mer tradisjonelt vis.

Men det fjerner ikke helt mistanken om at regjeringen vil forberede denne parallelle valutaen i hemmelighet og sette den i sirkulasjon på et senere tidspunkt. Det er uråd å si hva som ville bli konsekvensene av et slikt skritt ut i fullstendig ukjent terreng.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.