Tavle

Illustrasjonbilde: YouTube.

NTB melder 1. juledags formiddag om et selvmordsangrep ikke langt fra Mosul i Irak, hvor tre mennesker skal være drept.

I den forbindelse får vi servert et av de mange små dryppene som er med på å forurense den sunne, alminnelige tenkningen som tross alt ikke er fullstendig utryddet:

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, men Tal Afar var en av de siste byene den ytterliggående islamistgruppa IS drevet ut av i Nord-Irak.

IS er altså en islamistisk terrororganisasjon som ved sin kombinasjon av ufattelig grusomme, utstudert sadistiske drap og en ekshibisjonisme på vegne av denne volden har sprengt mentale rammer for samtiden.

For NTB er det tale om en «ytterliggående islamistgruppe». Men det kan man vel være selv om man avstår fra vold? Skulle ikke ustraffede salafister også være «ytterliggående»? Også IS’ ideologiske brødre Boko Haram, som for eksempel har begått kirkemassakrer, klassifiseres på samme måte.

Hvem andre er det egentlig NTB omtaler med dette adjektivet?

For eksempel flamske nasjonalister. Den 16. desember ble det demonstrert mot FNs migrasjonsavtale i Brussel, hvor 90 personer ble arrestert. NTB skrev:

Grupper fra høyre fløy og ytterliggående, høyreorienterte flamske grupper organiserte demonstrasjonen.

Det er nok ikke alle av disse som er like hyggelige, men de har ikke opprettet flamske ministater hvor de filmer grusomme avlivninger av enhver som ikke måtte bøye seg for dem.

For NTB er også det politiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) ytterliggående. Den 7. desember kommer en melding om lederkampen i CDU, hvor Annegret Kramp-Karrenbauer slo Friedrich Merz på målstreken.

I forkant av valget har det vært splittelse i partiet, og partiveteran Wolfgang Schäuble uttrykte at han helst ville at Merz skulle bli den nye lederen. Merz er ansett som å ligge langt unna Merkel, med en mer høyreorientert profil.

Schäuble mente Merz ville være bedre egnet til å vinne tilbake velgere fra det ytterliggående høyrepartiet AfD.

Man kunne hevde at hun som lovstridig åpnet grensen for over en million mennesker, er mer ytterliggående, men uansett: Hvordan kan man forsvare å bruke det samme adjektivet om en av verdens verste terrorbevegelser og et parlamentarisk representert parti med seks millioner velgere i en demokratisk stat?

 
 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!