Vi kjenner IS-tilsluttede grupper fra Nigeria i vest til Mosambik i øst. Men at IS også finnes i Kongo er mindre kjent. Gruppa kaller seg ADF. Nylig hakket den 27 mennesker til døde i en landsby i Nord-Kivu-provinsen.

IS synes å ha blitt en verdensomspennende bevegelse man slutter seg til, som et annet franchiseforetak: En gruppe velger å sverge lojalitet til ideologien og målene. Et kjennetegn er ekstrem vold mot vantro.

Kalifatet i Syria/Irak er bare en skygge av seg selv, men IS lever videre som franchiseforetak. Det er når man ser spredningen og aktiviteten at man forstår at trusselen langt fra er over. Fra Nigeria, Niger, Mali, til Somalia, Mosambik, Sinai, Syria/Irak til Afghanistan vaier IS’ sorte flagg, slik kommunister bruker det røde med hammer og sigd.

Minst 27 sivile ble drept av en islamistgruppe i Kongo lørdag, ifølge landets militære og Røde Kors.

– Vi hørte skudd ved daggry i landsbyen Beu Manyama, sa en talsmann for forsvaret til AFP lørdag. Landsbyen ligger i Beni-regionen i provinsen Nord-Kivu.

– Da vi kom fram, var det allerede for sent. Fienden ADF hadde allerede drept mer enn et dusin med machete, la han til. Kivu Security Tracker (KST), som overvåker volden i regionen, tvitret at 27 sivile ble drept.

ADF beskrives av den ytterliggående islamistgruppa IS som deres lokale gren. Gruppa er anklaget for å drepe tusenvis av sivile øst i Kongo.

Massakren fant sted etter en knapp måned der det har vært relativt rolig i Beni. Kongolesiske og ugandiske styrker har gjennomført felles operasjoner der mot ADF siden slutten av november.

Mer enn 120 væpnede grupper er aktive i Kongo, og angrep mot sivile er utbredt. (NTB-AFP)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.