Nytt

TVNorge-programmet «Åndenes makt» er felt av PFU for ikke å ha vist respekt og omtanke da en mann ble navngitt som en død person som går igjen.

Det var mannens niese, Kari Flåteplass Bjørklund, som klaget det populære programmets tredje episode i høst inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver Kampanje.

Hun mener programmet viste manglende omtanke for og hensyn til pårørende i episoden der den synske Michael Winger og programleder Tom Strømnæss navnga onkelen hennes og sa han var en person som går igjen i et hus eid av Støren Sportsskytterklubb.

Den nærmeste familien burde vært informert om at hennes onkel ville bli navngitt som spøkelse i programmet, mener Bjørklund. Selv om hun mener omtalen av onkelen var god, føler familien at «spøkelse» ikke skal være hans ettermæle, skriver hun i klagen.

I tirsdagens møte i PFU ble programmet felt for brudd på god presseskikk på Vær varsom-plakatens punkt 4.1 og 4.3 om å legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon og om å vise respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn.

TVNorge skriver i sitt tilsvar at de beklager at informasjon om omtalen av slektningen ikke nådde fram til klageren og understreker at de ikke forsøkte å unngå eller omgå noen. Kanalen beklager også at Bjørklund har opplevd programmet som krenkende, men avviser at de var nødt til å kontakte henne før omtalen av onkelen.

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.