Venstrefløyens flørt med palestinerne er seiglivet. Norske sosialdemokratier har gått inn i beskytterrollen. Bedouin-landsbyen Khan al-Ahmar er blitt et symbol. Det er ingen forskjell på venstrefløyen og høyresiden. Her Margrete Auken, visepresident i EU-parlamentet, under besøk 19 september. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / Scanpix

Som landets desidert største fagorganisasjon med snaut en million medlemmer, har LO stor egentyngde. Når LO i tillegg driver et faglig-politiske samarbeid og lever et tett, organisert samliv med Arbeiderpartiet, blir den politiske rekkevidden utvidet og slagkraften ytterligere styrket. Legger man til at LO støtter Ap med millionbeløp foran hver valgkamp, er de tette båndene åpenbare. Det er delte meninger om hvor klokt dette er, men uansett er det en politisk realitet.

Da LO-kongeressen var samlet i fjor, stemte 193 delegater for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Kun 117 stemte for en en mer begrenset boikott av varer fra israelske bosettinger. Ingen sa den gang noe konkret om hvordan vedtaket skulle følges opp i praksis. Israel-vedtaket vakte oppsikt, og Jonas Gahr Støre gjorde det klart at Arbeiderpartiet ikke stilte seg bak det.

Dagbladet skrev i etterkant på lederplass følgende om LOs vedtak om Israel-boikott:

En slik politikk er det bare ytterliggående muslimske land som støtter.

Spol et og et halvt år frem til tirsdag 4. desember og ITUC-konferansen i København. ITUC (International Trade Union Confederation) er verdens største sammenslutning av fagorganisasjoner, og representerer rundt 200 millioner arbeidere i mer enn 160 land. Foran 1 200 fagforeningsledere fra hele verden gikk LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på talerstolen og ba om støtte til kravet om å boikotte Israel.

– Dialog og resolusjoner har ikke hatt noen virkning. Derfor konkluderte LO-kongressen i 2017 med at vi nå må bevege oss mot en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, sa Gabrielsen i innlegget sitt

– LO har i mange år jobbet tett sammen med den palestinske fagbevegelsen i solidaritet med det palestinske folk. Brødre og søstre, den politiske, økonomiske og humanitære situasjonen er alvorlig, sa Gabrielsen.

Gabrielsens og det norske LOs krav om internasjonal boikott fikk beskjeden støtte under konferansen, og blir neppe vedtatt når det kommer opp til votering på fredag. Lederen for østerriksk LO, Marcus Strohmeier i ÖGB, advarte mot Gabrielsens og LO-Norges forslag, skriver frifagbevegelse.no.

– Vi mener at en boikott vil føre til en radikalisering av situasjonen. Norsk LO er våre venner, men i denne saken kan vi ikke følge forslaget, sa Strohmeier ifølge nettstedet.

Etter det Dagbladet blir opplyst advarte også ITUCs generalsekretær Sharan Burrows mot boikottforslaget fra LO.

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde viser til at LO har tre plasser i Aps sentralstyre og slår fast at Gabrielsens utspill bør være en «vekker for alle som støtter Israels rett til å forsvare seg».

– I en region der mennesker slaktes ned og drives på flukt, er det dette landet man fordømmer. Det er så man ikke tror det, sier han til Dagbladet.

– Israel er et demokrati, med en åpen økonomi, pressefrihet og ytringsfrihet, i motsetning til mange omkringliggende land, fortsetter Tybring-Gjedde.

Organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) mener LO har «dummet seg ut for en hel fagorganisert verden».

– LO må innse at deres antiisraelske politikk er ekstrem, skriver daglig leder i MIFF Conrad Myrland på egne nettsider.

LOs andre nestleder Roger Haga Heimli fikk i oppgave å forsvare LO og Gabrielsens innlegg under ITUC-konferansen i København.

– Det bør ikke overraske noen at vi følger opp egne kongressvedtak. Det sier at en boikott må til for å få hevet blokaden og bedret levekårene for folket og arbeiderne i de palestinske områdene., sier han til Dagbladet.

På spørsmål om han mener det er like greit at forslaget ikke ser ut til å få flertall, all den tid LOs leder selv er motstander av en internasjonal boikott, svarer Heimli som følger:

– Vi har et kongressvedtak som sier at vi skal jobbe for internasjonal boikott, og det har vi tatt seriøst. Vi håper på flertall, men det ser ikke slik ut foreløpig, sier han.

LO har en stolt historie å se tilbake på, men det er lenge siden organisasjonen bød på banebrytende vedtak og politikk som i vesentlig grad var myntet på å bedre den norske arbeiderklassens kår. Sagt på en annen måte: Det er neppe en eneste en av dagens fagorganiserte som har måttet vasse til knes ut i Glomma – sent om høsten – for å fiske drivved til brensel hjemme. Slik Oscar Torp måtte.

Det den norske arbeider trenger er ikke et lederskap som kjemper mot andre demokratier og blir assosiert med ytterliggående muslimske stater, men et lederskap som bryr seg om norske forhold.

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.