Bildet: LO-leder Hans Kristian Gabrielsen ble overkjørt av flertallet på kongressen som vedtok full boikott og isolering av Israel. Foto: Jarle Vines Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

LO-kongressen vedtok  i fjor å slutte seg til boikott, deinvestering og sanksjoner mot Israel. Nå lar Israel LO ta konsekvensene av eget vedtak og nekter LO-ledere innreise.

LO synes det er urettferdig og protesterer.

Israel truer med LO-boikott

Klassekampen kunne lørdag fortelle:

Sist helg ble LO-tillitsvalgte Mohammed Malik nektet innreise på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Malik deltok på en studiereise i regi av Palestinakomiteen. Han oppfattet at det var hans posisjon som LO-tillitsvalgt som var hovedårsaken til at han ikke slapp inn.

Leder av Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet, Jan-Egil Pedersen, skriver til den israelske ambassaden at Maliks ytringsfrihet og organisasjonsfrihet ble krenket.

Men ambassaden har ingenting å beklage. LO har selv vedtatt boikott. Så lenge den står ved lag, vil ikke LO-ledere slippe inn. Ambassadør Raphael Schutz svarer:

«Da LO vedtok å boikotte den eneste jødiske staten i verden, begikk de en klart diskriminerende handling. De kan heller ikke ha ventet, etter et slikt trekk, at lederne for en slik avskyelig politikk vil være velkommen til å besøke Israel», skriver Schutz i et brev til LO datert 22. februar.

LO hadde nok ikke ventet at vedtaket skulle få slike konsekvenser. Israel har bestemt seg for å si stopp. Israelerne gidder ikke lenger være dørmatte for organisasjoner som motarbeider staten Israel.

LO har vanskelig for å forstå rekkevidden av sin egen politikk. BDS-bevegelsen er grunnleggende Israel-fiendtlig. Bak pratet om tostatsløsning skjuler det seg en avvisning av en jødisk stat.

Israels nye politikk rammer også NGO-er som finansieres av utlandet og driver systematisk Israel-kritisk arbeid. Norge bidrar til slike NGO-er og har ikke lagt skjul på det. Nå sier Israel stopp. Israel får en oppmerksomhet som ingen annen stat, og den er for det meste negativ.

Israel har bestemt seg for å si at «nei, dette gidder vi ikke være med på lenger». Går du inn for å boikotte den jødiske staten, slipper du heller ikke inn dit.

Israel er faktisk en suveren stat, og bestemmer selv hvem som får slippe inn.

LO mener det kan helgardere seg ved å si at LO er imot jødehat. Dét er et fikenblad. BDS har et frynsete rykte. Man kan ikke innlate seg med et slikt selskap og tro at alt er i orden. Det virker ikke som om LO har fulgt med i timen.

Pendelen har svingt. Israels posisjon er styrket. Israelerne gidder ikke lenger finne seg i all slags bullshit.

Med Trump i Det hvite hus kan de trygt be LO ryke og reise.

Derfor er det LO som har et problem. Ikke Israel.

Det hører med til historien at partiet Rødt har foreslått BDS til Nobels fredspris. Mulighetene for at dette forslaget skal vinne fram, er nok mikroskopiske.

Med sitt vedtak om internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel (BDS) tok LO-kongressen et langt skritt mot venstre. Ledelsen var ikke happy av den grunn, men hadde lite å si mot et overveldende flertall på 193 mot 117 stemmer.