Hovedstyret i Norges Bank har tatt anbefalingen fra Etikkrådet til seg og Oljefondet selger seg ut av israelske Paz Retail and Energy. Dermed ser det ut til at Oljefondet tar nok et skritt på veien mot full økonomisk boikott av Israel. Slik vil det bli oppfattet i utlandet etter at LO-kongressen stemte for full boikott, også internasjonalt.
Bakgrunnen var at selskapet, Paz, driver infrastruktur for leveranse av drivstoff til israelske bosettinger på Vestbredden. Dermed medvirker Paz til at bosettingene der opprettholdes, ifølge Etikkrådet:
«Bosettingene er etablert i strid med folkeretten, og deres opprettholdelse utgjør et pågående folkerettsbrudd. Etikkrådet anser derfor at Paz medvirker til folkerettsbrudd på en måte som gir grunnlag for å anbefale at selskapet utelukkes».
At Vestbredden skulle være okkupert er folkerettslig høyst tvilsomt. At norske politikere og journalister slår det kategorisk fast gjør det ikke mer sant.
Få ting er mer gjennomlyst enn Vestbredden og Gaza og Norge er på tynn is.
Norge vil nå få et rykte på seg som anti-israelsk grensene til antisemittisk. Det er en oppfatning som ikke er tatt ut av løse lufta. Under LO-kongressen gikk flertallet lenger enn ledelsen ønsket. I uttalelsen som ble vedtatt ble ordet folkemord brukt.
– I Palestina foregår det et folkemord. Det er ingen andre ord som er dekkende nok, sa nestleder i Fagforbundet Ung, Aleksander Liane, da han la fram flertallets forslag.
Ettersom det er en beskrivelse som flertallet av delegatene stiller seg bak, er det også viktig at det står uttrykt i uttalelsen, poengterte han. Gjennom økonomisk boikott kan man vise solidaritet med Palestina, samtidig som man holder døra åpen for dialog for dem som jobber for fred også på israelsk side, mente han.
Uttalelsen går lengre enn det LO-ledelsen ønsket seg. Forslaget fra mindretallet i redaksjonskomiteen støttet våpenembargo, samt boikott innen kultur, sport og akademia, men ikke økonomisk boikott. De ville heller ikke bruke ordet folkemord, men heller formuleringen «ufattelige lidelser».
Mindretallet advarte mot en slik uttalelse fordi de mente den kan slå tilbake på palestinerne.
– I internasjonal fagbevegelse står vi helt alene i kravet om boikott av Israel. Ingen andre støtter oss i det, sa LO-sekretær Kristin Sæther da hun la fram mindretallets innstilling.
– Jeg er dypt bekymret for at det er palestinerne som må betale denne prisen for det vi velger å gjøre i dag, sa hun. (NTB)
Ingen andre fagbevegelser støtter opp under Norges krav om økonomisk isolasjon av Israel, sier altså LO-sekretær Kristin Sæther. Det tar litt tid før vedtak siver ut og setter seg.
Det som har fått liten oppmerksomhet er at LO også krever at palestinere utenfor Israel må få rett til å vende tilbake, den såkalte right of return. Det er utenkelig at Israel noen gang vil gå med på et slikt krav. Det betyr i realiteten opphør av Israel som jødisk stat.
Alle som har jobbet med og kjenner Israel vet hvor radikalt dette kravet er. Det er det samme som å si «from the river to the Sea».
Statsminister Støre har gjort det klart at Arbeiderpartiet er uenig i at Norge skal fronte en økonomisk boikott.
Vedtaket innebærer at LO vil arbeide for at dette er noe regjeringen skal følge opp. LO har tre medlemmer i Arbeiderpartiets sentralstyre, og har dermed innflytelse på politikken Ap-regjeringen fører.
LO krever videre:
* Palestinske flyktninger og deres etterkommere må få rett til å vende tilbake til hjemlandet, slik FN også har slått fast.
* Norge må støtte Palestinas i å få oppgradert status i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen.
* Regjeringen må ta en aktiv rolle for å stille Israel økonomisk ansvarlig for ødeleggelsene som har rammet sivile på Gazastripen og på Vestbredden. (NTB)
For utenverdenen vil svartelistingen av det israelske oljeselskapet bli sett på som det første skritt på veien mot implementering av økonomisk boikott.