Mireille Knoll (85) var en Holocaust-overlevende. Likevel ble hun drept av antisemitter 23. mars i år. Den ene morderen var en nabo som Mireille hadde behandlet som en sønn. Han het Yassin. Mireille ble voldtatt og drept. Til venstre hennes barnebarn Keren Brosh. Hun emigrerte fra Frankrike da hun var syv år. Hvis det er noe som burde forklare LO at boikott av Israel er feil, så er det dette bildet. Drapet på Mireille var ikke enestående. For den som vil vite. Men kanskje LO ikke ønsker å vite.

De ytterliggående har overtatt LO. LO-ledelsen har lagt frem forslag til fullstendig boikott av Israel, økonomisk, kulturelt, akademisk og sikkerhetspolitisk.

Dermed legger LO seg på en kurs som er stikk i strid med det som har vært trenden de senere år: Pendelen har svingt i Israels favær. Med Trump i Det hvite hus står Israel sterkere enn noen gang.

Nå vil LO utfordre Israel.

I mai i fjor besluttet LO-kongressen å gå inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. LO-leder Hans Christian Gabrielsen advarte da mot en generell boikott, men ble nedstemt. (…)

LOs internasjonale avdeling har jobbet med hvordan LO kan iverksette denne boikotten, og mandag presenterte LO-nestleder Roger Heimli saken for LO-ledelsen og de fleste forbundslederne, skriver Fri Fagbevegelse.

For det første vil LO, som har over 920.000 medlemmer, fremme forslag om Israel-boikott på kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen (ITUC) i desember. (NTB)Utskilt

Problemet for LO er at ingen annen nasjon i verden blir utsatt for slik behandling som Israel. Nå slutter LO seg til land som har en antisemittisk agenda. Har ikke LO tenkt over det? Også Boycott, Desinvestment og Sanctions-bevegelsen har antisemittiske trekk.

LO mener også at det må innføres en sluttbrukerdokumentasjon for NATO-land ved kjøp og salg av våpen. Målet er å hindre at norske våpen og våpendeler havner i Israel via andre land. (NTB)

LO risikerer å bli stående igjen som et symbol på alliansen mellom muslimer og sosialister i Europa som har en ting til felles: Jødehatet.

Når man vil hindre våpensalg til Israel, må det neste logiske spørsmål være: Vil ikke LO at den jødiske staten skal kunne forsvare seg? Er LO på parti med Hamas som vil utslette staten og ikke legger skjul på det?

LO mener også at det må innføres en sluttbrukerdokumentasjon for NATO-land ved kjøp og salg av våpen. Målet er å hindre at norske våpen og våpendeler havner i Israel via andre land. (NTB)

Men det er den sportslige,  akademiske og kulturelle boikotten som vekker minner om nazismens boikottaksjoner. Det var slik det begynte i Tyskland også:

En akademisk boikott innebærer blant annet at norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner ikke må inngå samarbeid om petroleumsteknologi med israelske selskaper eller utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Når det gjelder en kulturell boikott, vil LO foreslå en kampanje mot det internasjonale fotballforbundet, FIFA. LO mener Israels fotballforbund bryter FIFAs vedtekter ved å bruke okkupert land.

Heimli opplyser til Fri Fagbevegelse at en arbeidsgruppe skal diskutere og vedta flere tiltak, og at internasjonal avdeling jobber med å spisse tiltakene ytterligere. (NTB)

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fryktet åpenbart konsekvensen av en full-skala boikott. Dette er ekstremt selv etter anti-israel-målstokk.

LO synes ikke å ha forstått at i takt med økende antisemittisme i Europa, vekker total boikott ubehagelige assosiasjoner. Du skal være ganske døv for ikke å ha fått med seg dette stemningsskiftet.

NTB kolporterer et syn på Israel som gjør LOs boikott forståelig. Men det finnes et helt annet syn på Israels historie enn det NTB formidler. Hvis byrået hadde fulgt med og hatt respekt for at flere sider skal frem, ville brukerne fått vite at Israel er i sin fulle rett. Israel respekterte FNs delingsplan, araberne gjorde det ikke. De gikk til angrepskrig, og tok Judea og Samaria, Gaza og Øst-Jerusalem.

Dermed ble Jordan og Egypt okkupanter. Men først da Israel drev dem ut ble ordet okkupant tatt i bruk, ifølge FN.

Langt fra å være noen upartisk voldgiftspart har FN figurert som en anti-israelsk aktør, under styring av tredjeverdenland.

Obama fikk den skammelige rollen å være den første amerikanske presidenten som fremmet et forslag som fordømte israelske bosettinger. Under avstemningen avholdt USA seg fra å nedlegge veto. Det var takk for sist til Netanyahu.

Norge vil gjerne være leder av Giverlandsgruppen og spille en konstruktiv rolle. Det har Norge slitt med lenge. Med sin boikottlinje vil LO få søkelyset på seg.

LO kan ikke si at det ikke ble advart.

Vi lever ikke i 70-årene lenger.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.