Kultur

Vinden. Foto: Olav Bjørkum.

Bergen kunsthall viser for tiden utstillingen On Circulation; om hvordan globalismen, produksjonen og den digitale kommunikasjonen påvirker hele våre livsløp på måter som er vanskelige å forstå. 19 kunstnere fra ulike land deltar.

En av salene (bildet) er helt viet et lydarbeid av Park MacArthur. Det er altså usynlig, slik musikk er det. Likevel viser omtalen til det synlige, som er to diagonalt plasserte høyttalere som avgir en stereofonisk, høythviskende lyd som kan minne om vind. Rommet ellers er helt nakent og mørklagt, men lyset fra tilstøtende saler siver inn.

Lyden er innspilt i et nedlagt larvikkitt-brudd i Larvik.

Uten en verkbeskrivelse (fåes i billettluken) er den besøkende sjanseløs. Forklaringene må fylle et tomrom som verkene i seg selv ikke makter å beskrive. Språkbruken i beskrivelsene er ofte mer egnet til å tåkelegge enn til å avklare arbeidenes innhold og intensjon.

Man kjemper intenst mot trangen til å harselere.