Foto: John Faranso – Facebook

Det er John Faranso hos Arendal Bil som sier dette, 18 år etter at han og brødrene kom til Norge. Bedriften han og brødrene driver, er en av Dagens Næringslivs (bak mur) såkalte gasellevinnere i Aust-Agder.

–Det er klart at det var tøft. Tre dager etter at vi kom til Norge og Arendal februar i år 2000, satt vi på skolebenken. Vi kunne jo ikke et eneste ord norsk, sier John Faranso (29).

Familien flyktet fra Irak i 1994, der de tilhørte den katolske minoriteten. Faren var den første som kom til Norge og hentet resten av familien på familiegjenforening.

– Mine foreldre så ingen fremtid i Irak, og vi var så utrolig heldige at vi fikk komme til Norge, sier Dani Faranso.

–Vi er virkelig dypt takknemlige, og i Norge fikk vi muligheter vi aldri ville fått i Irak, mener han.

De fire brødrene har hatt ulike jobber siden de var 16 år, men har alltid vært veldig bilinteressert. Det ble etterhvert naturlig å satse på kjøp og salg av biler. Brødrene eier to selskaper, Arendal Bil as og RF Bilmegler as, og begge er bedriftsgaseller. Arendal Bil topper gasellelisten, mens RF Bilmegler tok femteplassen. Selskapene har imidlertid så mye å gjøre, at de i disse dager slås sammen.

– Har det vært vanskelig å komme fra en annen kultur og etablere en bedrift i Norge?

– Jeg tror ikke det har vært vanskeligere for oss enn det har vært for mannen i gata. Utfordringen har vært mangelen på startkapital. Mange får gjerne hjelp fra foreldre, men vi har måttet klare oss selv fra starten. Det at vi ikke er etnisk norske, ser vi ikke egentlig på som et hinder. Vi snakker kun norsk oss imellom og vi har etnisk norske samboere. Vi brødre anser oss selv som nordmenn, men vi har med oss en bakgrunn fra Irak som vi ikke ville vært foruten. Fortiden vår gir oss driv og har lært oss å sette pris på alt det vi har oppnådd, mener John Faranso.

Hvorfor hører man så sjelden slike glad-historier? Er det fordi pressen ikke finner dem interessante (ære være Dagens Næringsliv, forresten), eller fordi det er så få av dem?

Uansett: Hatten av for brødrene Faranso, deres pågangsmot og integreringsvilje.

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!