EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix.

Når man tror at EU ikke kan synke dypere, viser unionen gang på gang at den kan gjøre forventningene til skamme.

Tiden er inne for at Tyrkia kommer nærmere EU, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos i et intervju med Hurriyet i forbindelse med et offisielt besøk i Tyrkia. Kommissæren har personlig tro på Tyrkias vei mot EU-medlemskap, skriver den tyrkiske avisen.

Avramopoulos’ begrunnelse er nokså besynderlig lesning:

Hurriyet: Turkish President Recep Tayyip Erdoğan suggested he could take Turkey to a referendum over its EU bid. On Oct. 8, he called on the European Union to be sincere about Turkey’s accession process. Do you think the EU is sincere about Turkey’s accession process?

Dimitris Avramopoulos: I have always believed in Turkey’s European path, and the moment is there for Turkey to move forward with its membership aspirations and come closer to Europe. Turkey and the EU have always been and should remain partners. We have a long and shared history.

Den lange felles historien består for eksempel av en rekke militære konflikter mellom Det ottomanske riket og forskjellige europeiske stater gjennom en periode på ca. et halvt årtusen. Er det egentlig å forstå som et partnerskap?

Langs kysten av det sørøstlige Italia kan man fremdeles med noen kilometers mellomrom beskue utkikkstårnene som var satt opp for å varsle folk om tyrkiske piraters nært forestående strandhugg.

Torre Chianca utenfor Porto Cesareo i det sydlige Italia. Foto: florixc / Wikimedia Commons.

Skulle ikke denne historien tilsi at det beste er at europeere og tyrkere i all hovedsak bor hver for seg, og da helst ikke i Europa?

Kommissæren vil neppe reflektere for mye over akkurat det spørsmålet:

Nevertheless, it is our common future that should determine our relations. A shared future. A future to build together. This is also why I am in Ankara today, to further work together on that common path for Turkey and the EU. We should all work to build bridges and foster mutual understanding and, most importantly, trust.

Men hvordan skal det bli mulig med et Tyrkia under ledelse av en maktkåt og stormannsgal islamist som søker å utvide sin innflytelse i Europa?

Slike innvendinger streifer ikke engang forværelset til Avramopoulos’ hjerne:

Turkey has repeatedly stated that it is committed to EU membership. As a candidate country, Turkey has an obligation to uphold the same high standards as every member state and to pursue good neighborly relations. I am positive that now is a good timing to pursue the necessary reforms that will bring Turkey closer to the EU. All EU countries have gone through the same pathway before they became members of the EU.

Det foreligger altså en slags ekvivalens mellom Tyrkia og statene som pø om pø har sluttet seg til EU? Tyrkia må gjennom noen reformer slik Finland måtte det?

Om Avramopoulos tror på det han selv sier, kan han vanskelig overbevise andre. Men en dyktig pratemaskin er han:

Turkey remains a key strategic partner in the areas of common interest. The global challenges that we face today are common and we need to address them together. We therefore remain committed to intensifying our cooperation in all key areas of shared interest: Migration, terrorism, climate change, trade, economy, etc. The door is open for a stronger partnership. What is needed is shared trust and commitment on all these issues. I see that in the field of my responsibilities: Migration and security – global challenges with a direct impact both on Europe and Turkey. Our cooperation can be a paradigm shift for the whole world.

Et paradigmeskifte for hele verden. Intet mindre. Diplomatiet består også i hvite løgner, men kan det ikke rett og slett bli for meget? Hvordan skal satirikere klare å overgå dette her?

EU-kommissærens høflighet skyldes formodentlig delvis at unionens grensekontroll er outsourcet til Tyrkia, som har fått tre milliarder euro av EU i beskyttelsespenger og er blitt lovet tre milliarder til:

It is in the interests of both sides to sustain this cooperation, so that the migration situation remains stable. We have always recognized and continue to recognize the immense and impressive efforts of Turkey in hosting and addressing the needs of more than 3.5 million refugees from Syria on its territory. This is precisely why the EU has provided for immense financial and operational support to the millions of refugees on the ground in Turkey over the past years and I assure that we will continue to do so.

Avramopoulos holder muligheten åpen for politisamarbeid og for at tyrkiske borgere kan få visumfrihet til Europa som noen slags skritt på veien til et tettere forhold mellom EU og Tyrkia, som til syvende og sist skal resultere i EU-medlemskap.

Skal man tro kommissæren, er det like før Tyrkia bli et moderne demokrati – med EUs hjelp, naturligvis:

I am sure that Turkey will continue its European path and come closer to Europe, not only geopolitically, but in terms of its fundamental principles. Stability, prosperity, the rule of law, freedom and the cornerstones of our modern democracies are achieved through alliances and collaboration, through working together across borders, across nations. And the European Union is the most reliable and sincere partner and ally to achieve all these goals.

Men Erdogan har forlengst skjønt at Tyrkia aldri blir med i EU, så hva skal dette narrespillet tjene til? Til å fortsette å lure seg selv?

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂