Øyeblikket

10. september står skrevet med blekk i enhver fuglejegers kalender, da starter nemlig jakten på rype, orrfugl og storfugl (tiur/røy) landet rundt. Rypejegeren kan holde det gående ut februar måned påfølgende år, mens jakten på orrfugl og storfugl har sin siste dag lille juleaften.

Stående fuglehunder av ymse slag er jegerens beste venn og hjelp i denne jaktutøvelsen. Disse hundene tar stand når de lukter fugl, og veldresserte eksemplarer av arten venter til jegeren kommer på skuddhold, reiser fuglen djervt på kommando og blir sittende i ro under oppslukt og skudd. Det siste momentet er tidkrevende å øve inn, men belønningen – og ikke minst gleden – ved å ha en veldressert jakthund er stor.

Her tar gordonsetteren Bonnie seg en velfortjent hvil i høstlyngen, etter et vellykket fuglearbeid som resulterte i felling av to orrhanekyllinger. Det vanker nok en ekstra godbit på bisken i dag.