Kommentar

Telefonavlytting, spaning og «blitz»-arrestasjoner er sjelden kost i Norge. At det endatil er fåmælte østerdøler som utsettes for slikt, er mildt sagt oppsiktsvekkende. Mange i «dalstroka innafor» mener derfor det er Staten som bruker mafiametoder, etter at 72 ansatte i Økokrim og det lokale politiet den 12. april arresterte 12 jegere fra Hedmark, for deretter å sikte dem etter «mafiaparagrafen», for angivelig ulovlig ulvejakt. Aksjonenen, der også helikopter ble tatt i bruk, har fått selv rovdyrvenner til å knurre over maktmisbruk.

Av Geir Furuseth

–Dette handler ikke  om sau, det handler ikke om bufe eller elg, det handler om at storsamfunnet velter all belastning ved å ha ulv over på oss som prøver å overleve oppi her. Alle kan ikke gå på NAV, og i Oslo har de vel mer enn nok av bostedløse allerede! sier en gårdbruker som ikke ønsker å ta belastningen ved å stå frem.

Du skal lete lenge i Østerdalen for å finne folk som støtter politiets aksjon mot de påståtte ulvejegerne. Vel finnes det de som mener at ulvene bør få leve, men politiets aksjon møtes med bortimot unison hoderysten. På et nettspørsmål til Østlendingens lesere dagen etter arrestasjonene, svarte 48% av de som deltok at de støtter ulovlig jakt på ulv, og en lukket støttegruppe på Facebook for de siktede i ulvesaken har fått over 10.000 medlemmer. Mange er det også som kritiserer ulvens mest taleføre talerør, Aksjonen Rovviltets Røst, som driver nettstedet Rovdyrdebatt.org, for både å drive med ulovlig overvåkning og utsetting av ulv.

organisasjonenens sider innrømmes det at de bruker mildt sagt spesielle metoder:

«En liten håndfull arbeidsomme ARR-representanter har i mange år jobbet intensivt med å danne seg et bilde av hvilke personer det er som kan knyttes til ulovlig ulvejakt. Det er informasjon fra disse menneskene som i flere omganger er blitt oversendt til både politi og Økokrim. Én av de tolv siktede har uttalt overfor en «muldvarp» fra ARR at han selv er delaktig i systematisk utryddelse av Slettåsflokken.»

Nettopp spørsmålet om utsetting av ulv, som TV 2s Dokument 2 langt på vei dokumenterte i et program som ble sendt høsten 2003 (programmet finnes ikke på TV2s sider, men finnes oppstykket i flere deler på Youtube, under navnet varginplanteringen), er noe de aller fleste tar for gitt har skjedd. Mange mener også Statens egne folk – folk fra ulveforskermiljøet – har vært med på dette. Uansett hvem som har gjort det, er folk forbannet for at Staten har valgt å skyve sannheten om denne alvorlige miljøkriminaliteten under teppet, samtidig som de bruker knallhardt skyts for å ta jegere som kanskje ikke har gjort noe annet enn å snakke om å skyte ulv.

En av de 12 som ble arrestert har tilstått at han var med på en mislykket, ulovlig jakt etter ulv, men nekter for at dette var organisert på en måte som kan rammes av «mafiaparagrafen». Siktelsen mot en annen av de siktede ble droppet etter at politiet fant ut at han bare hadde vært med på lovlig lisensjakt etter ulv. Men før politiet fant ut dette, måtte han tilbringe tre døgn på glattcelle.

Høyre-ordføreren i Elverum, Erik Hanstad, har sendt brev til statsminister Erna Solberg, der han ber om hjelp for å få Staten til å tenke nytt:

«Norge bruker ca 100 millioner kr i året på en forvaltning som kan oppleves å ta lite hensyn til de som skal leve med den i sitt nærområde… Hva om vi premierer de som faktisk skal ta den belastningen som andre har vedtatt at de selv ikke skal ha? Hva om Norge fant fram til en politikk der man lot lokalsamfunnene få disse pengene mot å forplikte seg til å ta på seg noe av forvaltningen. Pengene kunne gå til kommunen som tilskudd til å kompensere for tapt livskvalitet og til grunneiere og rettighetshavere for å kompensere for tapene. I stedet har vi bygd opp en forvaltning som sitter langt unna problemet, og de som sitter midt oppe i det føler i sterk grad at de ikke blir tatt hensyn til.»

At det koker i bygdene, kan kommentaren til en av norsk presses nestorer, Arve Øverby, bekrefte. Hans fredagskommentar i Østlendingen fikk tittelen: «Jakten på ulvejegere ender i geriljakrig?»

 

http://www.rovdata.no/Ulv/Bestandsstatus.aspx

http://www.ostlendingen.no/nyheter/siktet-etter-mafiaparagrafen-1.8373770