Tavle

Mot. Vel vitende om at mange av deres tidligere trosfeller ønsker dem drept for å ha forlatt islam, demonstrerte drøyt hundretalls ex-muslimer i dag for ytringsfriheten. (Foto: Privat)

Sekulær allianse og Ex-muslims of Norway samlet i ettermiddag vel 200 demonstranter til støtte for ytringsfriheten utenfor Stortinget.

Oppropet hadde denne ordlyden:

«I slutten av august ble en karikaturkonkurranse i Nederland avlyst på grunn av trusler fra radikale muslimer. Politiet har også arrestert flere personer med konkrete drapsplaner. Under valgkampen i Pakistan tok også flere kandidater til orde for å sende atombomber mot Nederland dersom konkurransen ikke ble avlyst.

Sekulær Allianse og Ex-muslims of Norway ønsker å samle så mange som mulig til en markering for det frie ord, og for retten til å utfordre, kritisere og latterliggjøre enhver tanke og idé.

Realiteten i dag er at vår ytringsfrihet er under sterkt press, vårt frie ord er under sterkt press, våre frie idealer er under massivt angrep. Vi har uskrevne blasfemilover i hele Europa, som gjør at ingen redaktører tør publisere karikaturer av muslimenes profet.

Vi anser ytringsfriheten som vår største skatt, selve motoren som driver utviklingen vår i riktig retning. Nød, stagnasjon og ufrihet er typiske kjennetegn på samfunn som ikke implementerer denne friheten. Ethvert kompromiss på bekostning av ytringsfriheten vil medføre et dårligere samfunn.

Vi kan ikke lenger forbli passive mens vår personlige frihet blir innskrenket mer og mer. Vår frihet ble kjempet hardt for av tidligere generasjoner. Vi kan ikke lenger ta den for gitt. Og vi skal ikke sitte stille mens den blir forsøkt utslettet på vår vakt.

»

 

Blant appellantene var Farjam Movafagh (Sekulær Allianse), Cemal Knudsen Yucel (Ex-Muslims of Norway), Shurika Hansen (Sekulær Allianse) og redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk.

Uredd. Shurika Hansen fra Sekulær Allianse var en av talerne på demonstrasjonen for ytringsfrihet i Oslo den 07.09.18. (Foto: Privat)

Charb. Stéphane Charbonnier var redaktør for den franske satireavisen Charlie Hebdo. Han tegnet selv Mohammed-karikaturer. Etter at redaksjonlokalene ble forsøkt satt fyr på i 2011, levde han med livvakter. Livvakten og Charb døde stpende, da islamistene angrep Charlie Hebdos redaksjonslokaler 7. januar 2015. (Foto: Facebook)