Nytt

Da den arabiske stjernen Nancy Ajram fredag opptrådte i Göteborg ble Pride-dekorasjonenefjernet fra scenen. Grunnen var at artisten og hennes fans kan straffes om de støtter homoseksualitet.

– Vi har gjort en feil, sier arrangørens pressekontakt.

Fredag kveld opptrådte den libanesiske artisten Nancy Ajram på Götaplatsen i Göteborg. Showet var en del av Göteborgs kulturkalas som finner sted samtidig som Europride pågår i samme by.

Nancy Ajram.

Ajram beskrives som en av den arabiske musikkverdenens største stjerner. Men før hennes opptreden måtte de Pride-inspirerte dekorasjonene fjernes fra scenen. Ifølge Stefan Gadd, pressekontakt på Göteborg & Co, som organiserer festivalen på oppdrag fra Göteborg by, har det med artistens kontrakt å gjøre, skriver Nyheter Idag.

– I hennes avtal står det att hon ska uppträda på en neutral scen, och det ska hon få då. Det har vi missat att informera om, att det pågick en pridefestival samtidigt som Kulturkalaset, sier Stefan Gadd.

Han sier at hele scenen var innrammet av regnbuefarget utsmykning, men at alt måtte fjernes før konserten. Ifølge Gadd kunne det ellers medføre sikkerhetsrisiko for Ajram og hennes fans.

– Vi har gjort fel. Vi har inte informerat om det här, vilket vi borde ha gjort. Sedan är det naturligtvis så att hon själv och många av hennes fans kommer från länder där homosexualitet anses vara ett allvarligt brott, och kan drabbas av hårda straff. Det är klart att det spelar in, säger Stefan Gadd.

Du menar att det kan bli problem för henne om det verkar som att hon stödjer Pride?

– Det kan bli problem för hennes fans också. Det kommer att stå folk på Götaplatsen och filma detta med sina mobiler och ta bilder, lägga ut dem på sociala medier. Det kommer spridas överallt, och det kan drabba den som har tagit bilden eller lagt ut filmen också, eller deras släktingar.

Ifølge Stefan Gadd skulle pride-utsmykningen tilbake på plass på scenen lørdag.

Bare det at hun er kvinne gjør Nancy Ajram kontroversiell i Midt-Østen, skriver Fria Tider:

Hon är inte själv muslim, utan kristen, men kan uppträda i sådana länder. I Bahrain protesterade traditionella konservativa muslimer mot hennes uppträdande och konsertbesökare attackerades med stenar och deras bilar sattes i brand.