Avisene Der Standard og Profil har avdekket at det tyske etterretningsbyrået Bundesnachrichtendienst (BND) avlyttet nesten 2.000 telefonlinjer, fakslinjer, epostadresser og mobiltelefoner fra 1999 til 2006.

Telefonene og epostene tilhørte både ambassader, departementer, Østerrikes største bedrifter og banker, og internasjonale organisasjoner som OPEC, OECD, IAEA og diverse FN-organisasjoner.

Statsminister Sebastian Kurz sa til pressen lørdag at omfanget av spionasjen var enormt, mens president Alexander Van der Bellen sa at spionasje blant vennligsinnede stater er uakseptabelt.

Kurz sier at mistanken oppsto i 2014. Han sier at Østerrike nå ønsker å finne ut hvem som ble spionert på, og når avlyttingen opphørte. Han krever at alle data som måtte være lagret, slettes.

Tyske parlamentarikere som har oversikt over etterretningen, sier at de allerede undersøker anklagene.

De undersøker blant annet om anklagene er nye, eller om de er del av det som ble kjent i 2015 da BND ble beskyldt for å ha hjulpet USA med å spionere på andre land.

I 2013 ble det avdekket at USAs etterretningstjenester spionerte på Tyskland, blant annet på kontoret til statsminister Angela Merkel. Hun sa da at spionasje blant venner var uhørt.