Den tyske etterretningsagenten som før jul ble arrestert for å ha lekket sensitiv informasjon til Russland, skal ha videreformidlet etterretning om ukrainske styrker og deres planer, hentet fra britisk og amerikansk etterretning. Britene er rasende og vurderer å slutte å dele informasjon med tyskerne.

Tyskeren, Carsten L, var avdelingsleder innen signaletterretning i etterretningstjenesten BND og hadde således adgang til informasjon fra samarbeidende tjenester som National Security Agency NSA. Agenten ble avslørt da et «sweep» av russisk data avslørte dokumenter fra BND. Det var ikke tyskerne selv, men en «fremmed tjeneste», som sto for denne silingen.

Germany believes that he was responsible for passing on highly sensitive battlefield information from the Ukraine war to the Russians.

The case will likely have “deep implications” for future cooperation between the BND and other western spy agencies, said Erich Schmidt-Eenboom, a leading expert on the German spy service.

His level of seniority meant that he had access to highly classified partner intelligences, “in particular that of the (US intelligence agency) NSA”, added Mr Schmidt-Eenboom, author of several books on the BND.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

NTBs første og eneste sak om hendelsen 22. desember kl. 21.07:

Tysk etterretningsoffiser pågrepet, mistenkt for å ha spionert for RusslandID: 18079582
Føyer til foto.
NTB-DPA
En ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND er pågrepet. Ifølge påtalemyndigheten mistenkes han for å ha gitt informasjon til russisk etterretning.
Den pågrepne etterretningsoffiseren er tysk statsborger og identifisert som Carsten L., men det er ikke kjent hvilken stilling han har innen BND.

Det er heller ikke kjent om han mistenkes for å ha samarbeidet med russisk eterretning i lengre tid, men ifølge tysk påtalemyndighet skal han ha gitt informasjon til russisk etterretning senest i år.

Den pågrepne «har overført informasjon, som han har skaffet til veie gjennom sin profesjonelle virksomhet, til russisk etterretningstjeneste», heter det i en kunngjøring fra den tyske riksadvokatens kontor.

Ransaket
Ifølge Der Spiegel ble mannens hjem og kontor i BND-hovedkvarteret, samt flere andre lokaler, ransaket i forbindelse med pågripelsen. Den har rystet den tyske etterretningstjenesten.
BNDs leder Bruno Kahl bekrefter pågripelsen og sier i en kunngjøring til Deutsche Welle at det straks ble satt i verk intern gransking da mistanken om «et mulig tilfelle av forræderi» meldte seg.

– Da dette styrket mistanken, ble riksadvokaten straks innkalt, opplyser Kahl.

Skruppelløs
Hvilke opplysninger den mistenke skal ha gitt til russisk etterretning, ønsker BND-sjefen ikke å si noe om.
– Med Russland har vi å gjøre med en aktør som er skruppelløs og viser vilje til å bruke vold. Offentliggjøring av detaljer vil bare gi fordeler til denne motstanderen, som har som mål å skade Tyskland, sier Kahl.

Det er første gang siden 2014 at en ansatt i BND er pågrepet, anklaget for å ha spionert for en fremmed makt. Vedkommende ble den gang identifisert som Markus R. og ble i 2016 dømt til åtte års fengsel for å ha forsynt amerikansk etterretning med hemmeligstemplet informasjon.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.