En ny Kripos-gruppe med ansiktseksperter skal avsløre passjuks. I tillegg skal passbildene dine tas på en ny måte.

– Dette er et kvantesprang for ID-kontrollen i Norge. Vi mennesker tror vi er ganske gode på å vurdere ansikter, men all forskning viser det motsatte, sier seniorrådgiver Frøy Løvåsdal i Politidirektoratet til VG.

Når du bestiller nytt pass, kjøres bildene først gjennom det automatiserte ansiktsgjenkjenningssystemet. Hvis søket ikke greier å konkludere, eller det er tvil, skal bildene sendes til den nye ekspertgruppen på Kripos.

Politiet har tidligere uttalt at det avsløres for lite ID-juks i Norge, og at det er for enkelt å jukse med identitet. Det kan nå endre seg.

– Hvis jeg for eksempel finner passet ditt, eller annen type ID-dokument som tilhører deg, og prøver å skaffe nytt pass med ditt navn, vil det bli vanskelig. Ved bruk av ansiktsgjenkjenningsprogrammet vil man se at dette trolig ikke er deg, sier Løvåsdal.

(©NTB)

 
 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!