Tavle

Foto: Sputnik / Michael Klimentyev / Kreml / Reuters / Scanpix.

 

Russlands president Vladimir Putin vet akkurat hvilke knapper han skal trykke på for å få Vestens befolkninger til å tenke at det er en dårlig idé å vise muskler overfor hans allierte i Syria, og Aftenposten gir hans bidrag til propagandakrigen prominent plass:

Vestmaktenes angrep vil angivelig skape en ny flyktningbølge.

Men hvor sannsynlig er nå det så lenge angrepene ikke i nevneverdig grad går utover sivile?

Faktum er at den store tilstrømningen til Europa ligger bak oss, og den skyldes ikke først og fremst selve krigshandlingene som har funnet sted i Syria de siste årene, men Angela Merkels katastrofale feilvurdering fra 2015.

Dersom krigen igjen blusser opp og Assads regime blir på ny blir truet, vil det utvilsomt skape et lokalt flyktningproblem, men det er ikke selve krigen som gjør et europeisk problem av det, men europeernes manglende evne til å ivareta sine egne interesser.

Løsningen på det problemet er ikke å bøye seg for den verdensordenen Putin ønsker, som ikke vil tjene oss vel, det er snarere å bli litt mer fornuftige og seriøse personer.

For Putin er det således avgjørende at europeerne ikke blir fornuftige eller seriøse personer, men aller helst noen desorienterte og ubesluttsomme reddharer. Dette er en mann som kan sin Machiavelli, og frykten er hans våpen.

Dessverre er det ikke lenger så mange i Europa som kjenner sine egne klassikere. Men de står altså fritt tilgjengelig i bokhyllene, og kan konsulteres når som helst.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.