Sakset/Fra hofta


Minnesmerke over Shetlandsgjengen i Scalloway på Shetland. Foto: Aldebaran / Wikimedia Commons.

 

Det er i år 75 år siden Shetlandsgjengen fikk de tre ubåtjagerne KNM «Hitra», «Vigra» og «Hessa». For å markere dette jubileet gjennomfører Sjøforsvaret, Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl og Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) et historisk tokt fra Bergen til Shetland.

Men arrangørene glemte å invitere det trolig siste, gjenlevende medlemmet av Shetlandsgjengen: Jakob Strandheim (98). Bergens Tidende skriver:

Han var 21 da han høsten 1941 rømte fra hjembygden Torsvik i Øygarden i en brønnbåt, for å verve seg til krigstjeneste på andre siden av Nordsjøen.

Etter hvert ble han en del av Shetlandsgjengen, som gang etter gang risikerte livet for å frakte flyktninger, våpen og agenter trygt over Nordsjøen.

Strandheim, som fortsatt er ved god helse og selv mener han kunne tatt turen over Nordsjøen, gjennomførte under krigen – med livet som innsats – til sammen 54 turer, to mer enn Shetlands-Larsen.

Som 85-åring ble han hedret av dronning Elizabeth II for sin innsats under andre verdenskrig, men som det kanskje siste tidsvitnet blir han altså glemt av arrangørene.

– Jeg tror ikke det er vond vilje som gjør at jeg ikke er blitt invitert. Det er helt sikkert bare en forglemmelse. Jeg hadde tatt turen om jeg hadde blitt spurt. Helsen er det ingenting i veien med, sier Strandheim.

– Jeg hadde ingenting hørt om markeringen før jeg leste om den i BT. Dermed blir jeg ikke med, da. Det føles litt rart. Hvis jeg er den siste gjenlevende, så kan det jo hende at de hadde hatt bruk for noen som faktisk var der under krigen, sier han.

Det er vel det man må kunne kalle et understatement fremført i mild språkdrakt av en ekte gentleman.

Arrangøren NVIO vrir seg, fulle av beklagelse over «en forferdelig glipp». Men dette er ikke en «glipp», dette er blottleggelse av et verdigrunnlag med strukturelle mangler.

Går det ikke en rød tråd gjennom nasjonens behandling av general Fleischer, via krigsseilerne, kaptein Eiliv Austlid og til Jacob Strandheim?

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!