Nytt

SVTs dekning sammenlignes med dekningen av dikatatoren Fidel Castros død: «Han var diktator men sågs även av flera ledare i främst Syd- och Latinamerika som frihetshjälte», heter det i ingressen.

Skadefryden skummet på Twitter søndag, etter at det ble kjent at IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad var død.

«När en nazistisk kapitalist dör. Ja, det är väl kanske inget att sörja», skriver for eksempel Barbro Sörman.

Den samme Sörman, leder for Vänsterpartiet i Stockholm frem til i fjor, forklarte sommeren 2016 at det er «verre» når svenske menn voldtar enn når innvandrere gjør det.

– Det blir ett större brott liksom, sa hun til Fria Tider.

Venstreekstremisten Dror Feiler bruker lignende formuleringer.

«En innovativ och nazistiskt kapitalist är död», skriver han.

Bakgrunnen for nazistanklagene er at Ingvar Kamprad frem til på 1950-tallet var medlem i den fascistiske Nysvenska rörelsen.

De venstreekstreme får drahjelp fra statlige Sveriges Television med å søle til Ingvar Kamprads minne. Mange reagerte på sosiale medier etter at statskringkasteren fant det riktig å minne leserne om «Nazism och skatteplanering» i en overskrift om Kamprads død.

Kamprad regnes som en av Sveriges dyktigste entreprenører, han har skapt tusenvis av arbeidsplasser til svensker, og over hundre tusen utenfor Sverige. Han bygde opp IKEA til et av verdens sterkeste varemerker.

Sammenlignes med Fidel Castros død

Dette har fått flere til å reagere. På Twitter sammenlignes SVTs nyhetsdekning med hvordan de dekket dikatatoren Fidel Castros død, skriver Nyheter Idag.

«Han var diktator men sågs även av flera ledare i främst Syd- och Latinamerika som frihetshjälte», het det dengang i SVTs ingress.

Politikeren Hanif Bali (Moderaterna) reagerer på SVT-rapporteringen om Kamprad. På Twitter skriver han med dårlig skjult ironi at «jag ser så mycket fram emot att dö i detta land» – med lenke til SVTs artikkel om Kamprad.

Også på tekst-tv passer SVT på å minne om Kamprads klanderverdige forhistorie.

 

Les også