Det er søndag, det er ski-vm og Vasalopp på TV! Hele Sverige gleder seg til ski-festen! Ehh, nei – ikke riktig alle…

I morges gikk startskuddet for årets Vasalopp, en stor TV-begivenhet for SVT som sender løpet direkte. Så langt var alt fryd og gammen.

Helt til en av SVTs reportere ikke klarte å holde igjen skuffelsen:

– Jag är så otroligt taggad. Jag är lite nervös, men mest på ett bra sätt, jag är så peppad. Det är väldigt mycket vita män här.

https://youtu.be/JOdzB_j_Dag

Kommentaren fra SVT-reporteren og feministprofilen Brita Zackari vekker reaksjoner i sosiale medier. Ikke alle er like saklige, selvsagt. En av kommentarene på Flashback:

«Man får ju förstå besvikelsen. Hon hade väl hoppats på en riktigt lång och härlig dag med en massa svarta händer tafsande på sina tunna dräkt och rejäla taharrushorgier vid blåbärssoppekontrollerna.»

Zackari var kanalens reporter «ute i sporet». Hun har erstattet Rickard Olsson som har vært svært populær i den rollen i sju år. Han har blitt vraket uten å få noen forklaring, skriver han selv på Twitter:

”Ja, repet drogs tight i år, runt strupen faktiskt ! Å allt vore ok om man fick veta VARFÖR.”

Flere twitterbrukere hevder at tv-seerne er skuffet over at Olsson ble byttet ut med Zackari. En av dem er programlederen Anders Timell, som mener SVT har mislyktes kapitalt med å få opp interessen for Vasaloppet:

– Är det fel att vara vit..?

SVT har noe de kaller Tittarservice, hvor tv-seerne kan kontakte kanalen med spørsmål og kommentarer. Det har «Birgitta» gjort, og vi gjengir hele kommentaren – den treffer temmelig presist:

Har SVTs Brita Zackari sagt «Det är väldigt mycket VITA MÄN i Vasaloppet. Är hennes kommentar sann? Varför fälldes den kommentaren? Att det är många män som deltar vet vi, men varför poängtera VITA MÄN. Hon sa inte äldre vita män utan klumpade ihop dem alla till vita män. Är det fel att vara en vit människa i dag?

Jag vet att inom vissa politiska grupperingar är det fel men jag trodde aldrig att den politiska åsikten fick torgföras i vår statsunderstödda television. Jag anser att kommentaren är fruktansvärt onödig och helt fel? Hon har troligen förstört den fina känslan av vad ett Vasalopp är för många tittare – låt dem få behålla den känslan – och det ´folk kommer ihåg är kommentaren VITA MÄN åker. Jag vet inte vad syftet var med kommentaren?

Hon har kränkt och förfulat bedriften med att åka Vasaloppet för VITA MÄN med sin kommentar eftersom vi vet att vissa grupperingar i samhället i dag torgför de politiska åsikterna och jag tar männen i försvar för alla påhopp. Jag är kvinna men inte feminist utan bara kvinna rakt upp och ner. Nu får det bli slut på dessa påhopp att föra fram personliga åsikter i direktsändning.

Är det en korrekt kommentar från statsfinansierad sändning?

Birgitta

Svaret fra SVT røper at Birgitta ikke har vært alene om å reagere:

Tittarservice Hej Birgitta,

Det är var en reflektion som reportern gjorde i direktsändning och det är flera med dig som reagerat över det. Vi känner dock inte att det låg någon speciell värdering i denna kommentar, utan att det mer var en reflektion över startfältet. SVT står för allas lika värde och vi tar inget ställningstagande till deltagarna i och med detta.

Hälsningar,
Tittarservice

«..allas lika värde» – og det inkluderer til og med hvite menn! Man blir jo ganske rørt…