Krigen i Ukraina og farene for at Sverige kan bli dratt inn i krigen, begynner å sige inn over flere i Sverige. Den svenske kirken forbereder seg nå på at de i tilfelle krig kan få ansvaret med å gravlegge en halv million mennesker, fem prosent av Sveriges befolkning. SVT meldte om saken, som nå går rett inn i debatten om Sveriges eventuelle Nato-medlemskap.

Det var SVT som først meldte om saken, den 2. mars:

Strax innan jul skickade biskopen ut ett brev till alla kyrkoherdar med en uppmaning om att kyrkan måste förbereda sig inför ett eventuellt krig eller krisläge. Kyrkoherdarna ska säkerställa att begravningsverksamheten kan fungera även om energiförsörjning, internet och telefoni försvinner.

Kyrkan har också bestämt att det måste finnas tillgänglig kyrkogårdsmark för att begrava totalt 5 procent av Sveriges befolkning och planeringen ska göras utifrån kistbegravningar eftersom krematorierna kan sluta att fungera. Runt om i landet inventerar nu kyrkoherdarna var det finns tillgänglig kyrkogårdsmark hos dem. (SVT)

Tirsdag 7. mars fanget Swebb-TV opp saken, og lenket da til en tweet fra SVT Nyheter Öst som nå er fjernet fra Twitter.

Skjermdump: Swebb-TV

Saken har spredd seg til svenske lokalaviser, og den har også gitt næring til motstandere av et svensk medlemskap i Nato.

 

Svenska kyrkan ser över krigsgravar för en halv miljon människor (SVT)

Kyrkan förbereder för 500.000 döda i krig med Ryssland – gravfälten ses över (Swebb-TV)

Les også:

Tyrkia på glid – nytt forhandlingsmøte med Sverige, men forbeholdene består

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.