Nytt

Stillbilde: Aftonbladet.

 

Det til tider krigslignende voldsnivået i Sverige krever tilførsel av krigsmateriell, og i utlandet står leverandørene klare. Dimensjonene ved leveransene gjør inntrykk.

I Banja Luka forteller den bosniske statsadvokaten Goran Glamocanin til Aftonbladet at Sverige er det største markedet i Europa for illegale våpen fra Balkan. Han har hatt flere saker hvor våpen i hundretalls skulle smugles til vårt naboland i øst, hvor han sier denne virksomheten gjøres av en svært godt innarbeidet organisasjon.

På åklagarkammaren i den bosniska staden Banja Luka finns en arsenal som skulle kunna döda hundratals människor. Förutom automatkarbinerna; pistoler, sprängmedel, ett hundratal handgranater och ammunition.

Allt var på väg till Sverige.

– Enligt de uppgifter vi har nu är den svenska marknaden den mest attraktiva i Europa. Det är på grund av den stora efterfrågan. Dessutom finns välorganiserade mottagare med upparbetade kanaler sedan lång tid tillbaka, säger åklagaren Goran Glamocanin som i mars ställer 20 personer inför rätta i ärendet.

Kilder med innsikt i de kriminelle miljøene bekrefter overfor Aftonbladet at det er fra Balkan våpnene kommer, for siden å ende opp med å fylle nyhetsbildet. Like før avisenes reportere reiser til Bosnia, arresteres en bosnisk mann som jobber i Sverige, på grensen mellom Kroatia og Slovenia. Han sies kun å være en småfisk, men tollerne finner litt av hvert:

– 36 handgranater.
– Tre automatvapen.
– Sju pistoler.
– Hundratals patroner.
– En truppmina.
– En militär projektil.

Saken som Glamocanin skal føre for retten i mars, begynte i 2014 med at en illegal våpentransport ble stanset på grensen til Slovenia. Det ble starten på et politisamarbeid mellom Slovenia, Bosnia og Sverige kalt «Rekyl», men for Sveriges vedkommende har man ikke lyktes i å få de involverte dømt.

Gamla Rekyl-ärendet är något som den svenska polisen helst vill glömma. Flera vi pratar med i utredningen suckar när vi för det på tal. För trots att den svenska polisen la ner tusentals personaltimmar i ärendet slutade det med ett rättsligt fiasko.

Hva hjelper det å arrestere kriminelle hvis man ikke klarer å gjennomføre en ordentlig bevisførsel mot dem? Er Sverige til de grader ute og kjører at landet ikke har ressurser til å straffeforfølge dem som er med på å gjøre byene om til krigssoner?

 
 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.