Øyeblikket

I en avkrok på Hedmarken bodde en ung mann, nygift. Ikke lenge etter døde han i en arbeidsulykke.

På Hedmarken greier man seg med få ord. Når man skal ta mål av en manns liv, kan alt reduseres til noen øyeblikk, en enkelthendelse. Akkurat som i sagalitteraturen. Når du får høre at Håvard «stod på kne ved skibsbordet, for føttene var hogget av ham», så skjønner alle at Håvard var en tøffing.

Håvard på Hedmarken var også en staut kar. Hans aldrende nabo sa at Håvard hadde kommet forbi mens han kløvde ved. Håvard sa: «Vedkløveren din har for svak motor, men jeg har en kraftigere i garasjen.»

Håvard tok vedkøveren, byttet motor, og gav den tilbake til naboen. Nå virker den perfekt.

Like etterpå døde Håvard. Det nye huset skulle selges. Den gamle la til noen få ord om hvem som hadde bodd der. En mann som så problemet ditt, og grep inn. Om en praktisk mann som holdt ord. Men han brukte ikke disse ordene. Han fortalte bare historien om vedkløveren.

Sagaen om Håvard nådde aldri avisene. Men et lite sted på Hedmarken vil huske ham lenge.

 

 

 

http://heimskringla.no/wiki/Olav_Tryggvessons_saga