En mann ble torsdag pågrepet mistenkt for å ha drept sin kone på Nesbyen. Sammen hadde de tre barn, og hele familien er fra Eritrea. Han erkjenner å ha forårsaket hennes død.

Drapet er typisk: De siste ti årene har utlendinger begått mer enn 50 prosent av partnerdrapene til tross for at de kun utgjør 13 prosent av befolkningen – en massiv overrepresentasjon.

Mannen (38) ble pågrepet like i nærheten av åstedet torsdag morgen.

– Han erkjenner å ha forårsaket kvinnens død og vil ikke motsette seg varetektsfengsling. Det er det vi har å si, sier mannens forsvarer advokat Sigmund Bang til NRK.

Politi og ambulanse rykket ut til boligen etter ha fått en melding om en livløs person klokken torsdag formiddag. Det var den drapssiktede mannen som selv varslet om konas død. Da ambulanse og politi kom til stedet var kvinnen død.

ambulanse-blalys

Siktede og avdøde var gift men bodde ikke lenger sammen. Paret hadde tre mindreårige barn i skole- og barnehagealder. Ingen av dem er norske statsborgere. Barna skal ikke ha vært til stede på gjerningstidspunktet, opplyser politiet. De blir nå tatt hånd om av helsepersonell.

Etter det VG får opplyst har familien, som opprinnelig kommer fra Eritrea, bodd på adressen siden 2014.

Naboer beskriver den drapssiktede mannen som rolig og hyggelig, men det skal ha vært støy og bråk fra leiligheten før helgen, noe som skal ha vært svært uvanlig.

VGs gransket partnerdrapene

VG publiserte i fjor en gjennomgang av alle drap i Norge siden 2000, og gransket spesielt sakene hvor offeret er drept av sin partner eller tidligere partner.

Det korte av det lange er at Norge har en høy andel partnerdrap, og at dette i stor grad er et importert problem.

Det har i snitt blitt begått 9,6 partnerdrap i året siden 2000.

En internasjonal undersøkelse fra 2013 med tall fra 169 land konkluderte med at partnerdrap utgjør 13,5 prosent av alle drap. I Norge er andelen 27 prosent i perioden fra 2000 og frem til i dag.

VGs gjennomgang av drapssakene viser også endringer i hvem som står bak drapene.

52 prosent av drapene er utført av personer født i Norge, mens 48 prosent er begått av personer født i utlandet. I 2007 var det for første gang overvekt av innvandrere blant gjerningsmennene. Dette er en trend som har fortsatt de senere årene, skrev VG.

Med andre ord: De siste ti årene har utenlandske gjerningsmenn stått for mer enn 50 prosent av partnerdrapene – til tross for at de kun utgjør 13 prosent av befolkningen.

 

VG: Drapssiktet erkjenner å ha forårsaket konens død

VG: 150 drept av sin partner

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂