Sakset/Fra hofta

«Konspirasjonsteoriene går ut på at Trine Skei Grande beskyttes fordi hun er kvinne, eller at norske medier aktivt beskytter Venstre-lederen», skriver ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

«Den langt mer tilforlatelige forklaringen om at historien rett og slett ikke holder vann, er ikke like spennende», skriver han under tittelen «Stygge og usanne rykter mot Trine Skei Grande«.

Politikere som blir utsatt for usanne rykter kommentere dem vanligvis ikke – for ikke å gi næring til ryktene, påpeker Stavrum.

Men det Stavrum kaller «politiske uvenner» har spredt stygge rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande på sosiale medier såpass standhaftig og vedvarende at hun gjør klokt i å ta et oppgjør, mener redaktøren:

 Saken er sjekket og henlagt av de fleste store norske mediene for flere år siden, men det har ikke hindret en ny flombølge av bakvaskelser og konspirasjonsteorier på sosiale medier den siste tiden.

Skei Grande mener at kampanjen er politisk motivert. Dette sa hun til Aftenposten:

I det siste mener hun at hun – på vei inn i regjeringskontorene med et ønske om en mer liberal innvandringspolitikk – har fått gjennomgå ekstra av folk på høyresiden.

– Da oppleves vi som en stor trussel for disse miljøene. De bruker alle midler for å stoppe oss, sier hun.

– Da oppleves vi som en stor trussel for disse miljøene. De bruke alle midler for å stoppe oss, sier hun til Aftenposten.

Nettavisen, i likhet med Document,  har fått mange spørsmål om hvorfor avisen ikke skriver om Grande-saken. Stavrum:

Spørsmålene kommer fra folk som tror at historien er sann og som sender oss det de tror er «beviser» – men som i praksis bare er resirkulerte, kildeløse konspirasjonshistorier.

(…)

Tidligere kunne politikerne som regel regne med at falske rykter døde ut av seg selv, uten at de måtte konfrontere ryktene og dermed gi næring til dem. Men den moderne medievirkelighet, der aktivister bruker sosiale medier til å spre usannheter, er ikke slik.

Med Trine Skei Grande-saken har vi fått en norsk avlegger av et fenomen vi så i den amerikanske valgkampen, nemlig aktiv spredning av ærekrenkende historier på sosiale medier.

Når Trine Skei Grande nå blir kulturminister, så betyr det at Statsministerens Kontor har sjekket ut bakvaskelsene og lagt dem død, skriver redaktør Stavrum:

Det var både klokt og nødvendig av Venstre-lederen å ta et oppgjør med de ærekrenkende ryktene. Dessverre er det trolig bare et tegn på hva sosiale medier vil bringe inn også i norsk politikk.

 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.