Sakset/Fra hofta

Ola Borten Moe . Foto: Jarle Vines  Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic

Ola Borten Moe går på facebook hardt ut mot Trine Skei Grande for at hun fortsatt fremstiller hendelsen på bryllupet i Trøndelag i 2008 som «rykter» som har kostet henne mye.

Denne fremstillingen provoserer Borte Moe. Det er hans slektning – den gang 17 år – og hans bryllup det er snakk om.

Dette er i grunnen er oppdatering jeg gjerne skulle vært foruten. Det er et privat anliggende og angår ikke norsk offentlighet. Mine motiver vil sannsynligvis bli dratt i tvil. Det har likevel blitt en del av norsk offentlighet på en måte som gjør at det må rettes opp. Det er min familie; blod er tykkere enn vann.

Borten Moe kritiserer Skei Grande for ikke å stå ved det hun har gjort. Det var en avtale mellom henne og 17-åringen og hans familie om ikke å gå offentlig ut.

På et tidspunkt ble diskusjonen på sosiale medier så sterk at Skei Grande likevel valgte å kommentere den, men på en slik måte at gutten fremsto som den aktive part.

Det ble opprettet kontakt mellom Skei Grande og den det gjaldt. Avtalen var å ikke omtale dette offentlig fra noen av dem. Skei Grande valgte imidlertid å kommentere denne og andre saker i et stort intervju i Aftenposten 16. januar under premisset om at hun levde med trusler som følge av sitt politiske engasjement, og at mange førsøker å skremme henne fra innflytelse. Videre får vi vite at hun har fortalt sin historie til Statsministeren og at hun «kan ha gjort dumme ting på fest». Det er ingen innrømmelse av forholdet. Det var tvert imot mye mistenkeliggjøring av alle rykter mot henne generelt, denne episoden inkludert.

Men Borten Moe synes ikke å oppfatte at Skei Grande rir flere hester: Hun ble tvunget til å innrømme at noe hadde skjedd, men forsøker å bagatellisere sin egen rolle. Hendelsen i åkeren passer svært dårlig med det bildet Skei Grande gjerne presenterer av seg selv: En litt snusfornuftig skolelærer. Derfor velger Skei Grande å fokusere på ryktene og bakenforliggende motiv.

Skei Grandes renommé har fått et skudd for baugen. Hun vil aldri helt bli kvitt assosiasjonene som fremkalles når hun står frem. Bildene av Skei Grande i åkeren vil ligge der. Hun kunne tatt brodden av dem ved å være mer direkte, men det er ikke sikkert at hun ville overlevd som partileder hvis hun hadde gjort det.

Nå slites hun av en historie som kommer igjen og igjen.

Skei Grande gjorde ikke noe straffbart, men hun viste dårlig dømmekraft og oppførte seg ikke slik som hun gjerne fremstår som. Politikk handler om integritet og tillit.

Det er den som ble rokket av denne historien, og måten Skei Grande håndterte den på.

Som så ofte før: Det er klønete håndtering som etterhvert gjør mer skade enn selve historien. Folk er villig til å slå strek over mye, bare man legger kortene på bordet.

Det ville ikke Skei Grande og derfor hjemsøkes hun igjen og igjen.

Kanskje det en dag blir hennes bane?

 

Ola Borten Moes innlegg kan leses her.

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.