Ola Borten Moe (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ola Borten Moe (Sp) mener at det lå feilaktig informasjonen til grunn for beslutningen om strømkabelavtalene med Storbritannia og Tyskland. Han ville aldri støttet noe slikt i dag.

Borten Moe (Sp) var olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen da avtalen med Storbritannia og Tyskland, som la grunnlaget for utbyggingen av utenlandskablene, ble skrevet under i 2012.

I dag mener denne avtalen fremstår som svært lite heldig. Ifølge Borten Moe ble beslutningene omkring avtalen tatt på et feilaktig grunnlag, man var rett og slett feilinformert. NTB melder om saken.

– Fortellingen den gangen var jo at modellene viste en marginal økning i den norske strømprisen. Den informasjonen vi fikk da beslutningen ble tatt, var åpenbart feil, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagsnytt 18 fredag.

Sør-Norge opplever for tiden svært høye strømpriser. Frustrasjonen og sinnet vokser i befolkningen, og stadig flere politikere krever nå umiddelbare tiltak.

Tidligere er det advart om at høye strømpriser kan gi en tøff høst og vinter. Statnett har advart om lav fyllingsgrad i magasinene, og regjeringen har bedt kraftprodusentene om å holde igjen på vannet.

I motsetning til de fleste andre politikere som var involvert i å etablere det avtaleverket som ligger til grunn for dagens situasjon, innrømmer Ola Borten Moe at det hele ble svært galt.

Han sier at ingen norsk politiker ville skrevet under på strømkabelavtalene gitt den kunnskapen vi har i dag. Da tar han  ikke hensyn til at MDG vil ha flere slike kabler, selv med all den kunnskap man nå sitter på. Se egen link lenger ned.

– I dette tilfellet har beslutningsgrunnlaget vært for dårlig, og da får du beslutninger som er dårlig, sier Borten Moe.

I 2018 mente forskningsinstituttet Sintef at kablene ville øke strømprisen med noen øre og på lang sikt kunne gjøre strømmen billigere. For de fleste fremstår dette som en historisk skivebom.

Forskningsleder Ellen Krohn Aasgård i forskningsinstituttet mener likevel at de ikke tok feil.

– Jeg tror det var få som hadde med i fremtidsscenarioene og analysene sine at det skulle være såpass massiv usikkerhet i energiforsyningen i Europa. Vi har havnet litt i det helt ytterste av det ekstreme utfallsrommet som kanskje var i et tidligere framtidsscenario, også det vi hadde i 2018, sier Krohn Aasgård til sitt forsvar.

Les også: 

MDG vil bygge flere strømkabler til Europa

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.