Nytt

Den nye regjeringen i Østerrike har i sin regjeringsplattform anerkjennelse av Israels jødiske karakter. Dermed fortsetter bevegelsen i retning av anerkjennelse av jødenes rettigheter, som begynte med Trumps Jerusalem-erklæring.

Ifølge rådende retorikk er regjeringen høyrepopulistisk. NRKs Guri Norstrøm har kalt den «blåsvart». Hvordan kan en slik regjering være mer pro-Israel enn venstresiden? Jo mer Trump vinner momentum for sitt linjeskift, jo tydeligere vil det bli at venstresiden er i allianse med antisemitter. Det kan bli vanskelig å få retorikken til å gå opp.

The new Austrian government, headed by conservative Sebastian Kurz, whose establishment was announced at the end of the week, includes in its platform a clear reference to the Jewish character of the State of Israel, reports Israel Hayom’s Eldad Beck.

The platform of the new Austrian government also includes explicit reference to the recognition of Austria’s guilt in the Holocaust and its responsibility for it. This, too, is a political precedent, accompanied by a clear reference of the need next year to cite, in a respectful fashion, during commemorations of the 80th year since the Anschluss – the annexation of Austria to the Nazi Reich – «one of the greatest tragedies in human history,» the Holocaust.

The consent of the rightist Freedom Party to include these points in the new government’s platform indicates the party’s new policy regarding Israel and Austria’s Nazi past.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» her.