Østerrike har som det første europeiske landet vedtatt en lov som regulerer islams rolle i samfunnet. Målet er å skape en østerriksk islam, en nasjonal utgave. Den slår fast at den sekulære loven er overordnet. Muslimer er forpliktet på å sette den foran religiøs lov. Samtidig gir den muslimer mange rettigheter. Men de må samtidig gi fra seg noe: Utenlandske penger kan ikke lenger finansiere moskeer og kultursentre og imamer må gå opp til eksamen og vise at de behersker tysk. Tyrkia er rasende og sier at loven er et angrep på islam. Det finnes bare én islam, sier Tyrkia, som selv er intolerant mot andre varianter av islam, som alevittene.
Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.