Gjesteskribent

Det er ikke ofte jeg blir særlig følelsesmessig engasjert i ting jeg observerer. Men nå er jeg det. Jeg er oppgitt, trist og sint på én og samme gang, og spør meg selv: Hva i himmelens navn er det for slags ånd som har inntatt Frelsesarmeen? Hva er det som skjer?

Jeg er gammel frelsessoldat og følger derfor med i Frelsesarmeens arbeid og det som skrives om den. Før jul blir man gjennom julegrytene spesielt minnet om Frelsesarmeens tilstedeværelse og arbeid. Men i år har bildet fått en ny dimensjon. Det er også blitt politisk.

Bildet av annonsen i avisen Dagen fikk meg til å steile. Det er fint at man skal vise kjærlighet overfor alle mennesker, men bildet av den hijabkledde kvinnen som iført det muslimske brorskapets uniform omfavner en smilende frelsesoffiser, formidler også et annet og politisk budskap: nemlig at islam, hatets religion, som gjør livet til et helvete for millioner av kristne og andre «vantro» hver eneste dag, er verd en omfavnelse. Islam er flott. Som kristendommen. Som Frelsesarmeen. Det er ikke bare kvinnen på bildet som er likeverdig. Det er religionen hun representerer. Og dessuten den mørkeste arten av den som representerer intoleranse og kvinneundertrykkelse: islamisme.

Bildet lyver også. Det gir inntrykk av at kjærligheten er gjengjeldt. Det er den, som vi vet, ikke. Det er noe millioner av kristne som er i kontakt med islam over hele verden kan bære vitnesbyrd om. For meg overskygger løgnen om gjensidig kjærlighet som dette bildet forsøker å formidle, budskapet om at «vi bryr oss om alle», som kanskje var meningen bak det. Jeg har imidlertid vanskelig for å tro at det bak bildet ikke ligger et bevisst ønske om å formidle islamisme som noe ufarlig. Frelsesarmeen drives ikke lenger av enfoldige, godhjertede mennesker. De vet hva de gjør.

Som om ikke annonsen er nok, dukket det forleden opp et bilde av Frelsesarmeens julegryte, visstnok i Moss, med en grytevakt iført hijab, og med vest med Frelsesarmeens emblem på brystet.

Jeg postet bildet på Facebook-siden til Moss korps og ba om en forklaring. Bildet og spørsmålet ble raskt slettet. Jeg skrev så en privat melding til korpset, og fikk til svar at de hadde fjernet bildet og spørsmålet fordi siden var ment til informasjon, ikke diskusjon.

En ny melding fra meg med ønske om svar på hvordan en representant fra en undertrykkende religion som dyrker en annen Gud og som i mine øyne sprer hat mot «vantro», kunne være grytevakt iført Frelsesarmeens vest, er fremdeles ubesvart.

Det samme er min henvendelse til Frelsesarmeen sentralt. De svarer stort sett umiddelbart, står det å lese på deres Facebook-side, men nå er det over et døgn siden jeg skrev, og alt jeg har fått, er en automatisk melding om at henvendelsen er mottatt.

Jeg skriver ikke dette fordi jeg ønsker å skade Frelsesarmeen. Jeg vil bare ha svar på hva de vil fortelle med sin omfavnelse av en religion som har millioner av kristne liv på samvittigheten.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad her.