Nytt

Saken mot den 17 år gamle tsjetsjeneren som plantet en butan-bombe på Grønland, dagen etter Stockholm-terroren, kom opp i Oslo tingrett mandag.

Mediene omtaler ham som «gutt».

Bomben var pakket med spiker. Den ble oppdaget av en intetanende forbipasserende. Politiet så meget alvorlig på hendelsen, men har likevel valgt å frafalle terrortiltale. Det ligger en selvmotigelse i tiltalen.

17-åringen var først siktet etter terrorbestemmelsen i straffeloven, men politiet valgte senere å tiltale ham etter en mildere paragraf om «å ha anskaffet og oppbevart eksplosjonsfarlig stoff som er egnet til å volde fare for andres helse».

Påtalemyndigheten regner saken som særlig grov, og gutten risikerer ti års fengsel.

17-åringen ble pågrepet dagen etter at en usbekisk mann drepte fem og skadet 15 da han kjørte inn i en folkemengde i Stockholm.

Pågripelsen medvirket til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) dagen etter oppjusterte sin trusselvurdering fra «mulig» til «sannsynlig». Vurderingen gjelder fortsatt.

Tiltalte er russisk statsborger med bakgrunn fra Nord-Kaukasus. Han kom til Norge som asylsøker i 2010 sammen med familien og har fått innvilget opphold. Han bodde i Vadsø i Finnmark før han flyttet til Oslo.

I retten satt han med alvorlig ansikt og hendene foldet da tiltalen mot ham ble lest opp. (NTB)

Skal det tjene som formildende omstendighet at bomben ikke gikk av? Det var i så fall ikke tiltaltes fortjenste. Flere hensyn kan medvirke til at man ønsker å dempe bevisstheten om at Norge var på nippet av å få en terrorbombe midt på Grønland i Oslo, dagen etter den forferdelige terroren i Stockholm, også det av en person fra en av de sentralasiatiske republikkene i det tidligere Sovjetunionen.

Hvilken virkning en slik bombe ville hatt på norsk opinion kan man bare spekulere om. Den ville antagelig vært stor og alvorlig og fått en ekstra effekt.