Nytt

Den britiske hæren har lenge støttet politiet i anti-terrorsikkerhetsarbeid. Nå skal enda flere militære overta politiets funksjoner slik at politiet kan bruke ressursene sine i den aktive etterforskningen. Operation Temperer ble planlagt i det stille i 2015 og Theresa May ble den første britiske statsministeren til å sende militære ut i gatene. 5000 av dem.

The introduction of Operation Temperer will see soldiers replacing police at key sites including nuclear power plants to free up extra armed officers for regular patrols.

Trusselnivået har kun vært satt til «kritisk» tre ganger tidligere: I 2006 etter at et bombeattentat ble avslørt, i 2007 etter et «mislykket» terrorangrep med gassflasker utenfor en bar i London og til slutt i mai i år etter angrepet i Manchester Arena.

It is an established security plan by the Government which aims to help protect civilians at times of high terror threat.

The official national threat level has been raised from ‘severe’ to ‘critical’, meaning that an attack is expected imminently.

On request from the police, and with authorisation from the Defence Secretary, the first phase of Operation Temperer is now being partially enacted.

Selv om trusselnivået i Storbritannia tidligere har gått ned fra kritisk etter et par dager, så er situasjonen en annen i Frankrike. Der ser de militære ut til å blitt en permanent del av sikkerhetsordningene.

I Paris har vi i sommer sett militære ved samtlige turistattraksjoner og på Charles de Gaulle-flyplassen:

Som vi skrev her i mai:

Det er bare de som befinner seg i et parallelt univers som tror at jihad er noe som «brenner ut» av seg selv. For jihad er ikke terror eller politisk konflikt. Det er en krig som har pågått i 1400 år. Og nå har den forflyttet seg (igjen) til Europas gater.

Dette er heller ikke noe muslimsk «ungdomsopprør». Det er krig.

Og da kan vi legge til at NTB velger å beskrive 18-åringen som en «gutt».

Britisk politi pågrep lørdag formiddag en 18 år gammel gutt i forbindelse med bombeangrep på Londons T-bane fredag.

Ikke en eneste britisk avis jeg har sett idag har kalt ham for noe annet enn mann. Det er noe uskyldig over «gutt». Og ord betyr noe når man skal beskrive de som forsøker å ta livet av oss. Det var tross alt bare flaks at ingen døde ved dette siste angrepet. Bomben gikk ikke av som planlagt.

Dette er ikke guttestreker og de som står bak er ikke gutter.