Nytt

Under sitt EU-formannskap foreslo Estonia internettsensur som vi må til Kina for å finne maken til. Det skal innføres en egen skatt på å dele andres materiale, og opplasting av materiale skal gå gjennom et filter.

Da vil man effektivt sette stopper for at det utvikler seg en parallell offentlig opinion.

“A Council of the European Union document leaked by Statewatch on 30 August reveals that during the summer months, Estonia (current EU Presidency) has been pushing the other Member States to strengthen indiscriminate internet surveillance, and to follow in the footsteps of China regarding online censorship,” reported European Digital Rights (EDRi), an international advocacy group. “Standing firmly behind its belief that filtering the uploads is the way to go, the Presidency has worked hard in order to make the proposal for the new copyright Directive even more harmful than the Commission’s original proposal, and pushing it further into the realms of illegality.”

Sosiale medier og alternative medier lever av linker. Hvis det skulle ilegges en skatt for hver gang man delte stoff, ville det kunne bli til gavn for etablerte medier og samtidig svekke spredningen av viktig informasjon. Det som lyder forlokkende på papiret ville være nærmest umulig å gjennomføre.

Enda verre er forslaget om filtre for opplasting av stoff. Da kan man gjøre det finmasket eller grovmasket alt ettersom. EU og de store transnasjonale institusjonene opererer på et vagt, generelt nivå, som gjør det mulig å ramme de man vil ha vekk fra nettet. Det vil handle om meninger man ikke liker.

In the leaked document, Estonia proposes, “two options for each of the two most controversial proposals: the so-called “link tax” or ancillary copyright and the upload filter.” Both items would be harmful to a free and open Internet, in the opinion of the EDRi.

The document, which was dated August 30, 2017, is available to view in full at Statewatch.

http://www.breitbart.com/tech/2017/09/06/report-eu-presidency-calls-china-style-internet-censorship/