Mediene duller og degger for Jonas Gahr Støre for at han skal ta seg best mulig ut, men de klarer ikke beskytte ham mot seg selv.

Nå har han på vegne av partiet foreslått at eldre skal få bo sammen på pleiehjem. Det kalles «kjærlighetsgaranti». De eldre skal få slippe å skilles. Han bruker egne foreldre som eksempel.

– Eldre som har delt et langt liv, skal ha rett til å bo sammen også når de blir gamle og må flytte på institusjon, sier Støre.

Han hadde selv pleietrengende foreldre på sykehjem som fikk beskjed om at de kanskje ikke kunne få bo på samme sted lenger.

– Det ga en utrygghet i livene deres som jeg mener eldre skal få slippe, sier han.

Et godt forslag, tenker man. Men så kommer et forbehold som slår i hjel det gode forsettet:

Støre understreker at garantien gjelder eldre der begge har behov for pleie, men lover samtidig å se på oppfølgingen av pleietrengendes familie. (ntb)

Dette er et typisk politikerforbehold, hvor han holder retretten klar. Forslaget er uforpliktende og dermed intetsigende. Det minner om da statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre lovet å bygge 12.000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger innen 2015.

Før stortingsvalget i 2009 lovet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at alle eldre som trenger det, skal få sykehjemsplass.

«Vi vil ha full sykehjemsdekning innen 2015», skrev Stoltenberg på Aps nettsider.

Da den rødgrønne regjeringen gikk av i 2013, var det bygget 567 nye plasser. Gahr Støre ville ikke kommentere tallene, men sendte Torgeir Michaelsen, som ikke hadde noen problemer med å legge seg flat. Jonas Gahr Støre liker ikke det.

Ap foreslår 250 mill. kroner i året til teknologi som kan gjøre livet hjemme lettere for eldre.

Men i morgennyhetene var det et annet poeng som ble fremhevet:

Et annet grep i planen er å la studenter få bo billig i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger, mot at de bidrar med sosiale aktiviteter eller praktisk hjelp. (ntb)

Forslaget går ut på å starte et prøveprosjekt der studentboliger etableres i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger. Studentene kan her leie en billig hybel, mot å delta i for eksempel sosiale aktiviteter sammen med beboerne et vist antall timer i måneden.

Nestleder i Ap Hadia Tajik mener ordningen kan bli en vinn-vinn-løsning.

– Vi tenker at det er flere gevinster i dette: Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag, og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet, sier nestlederen til NRK.

Tajik utdyper at en slik ordning kan være med på å motvirke ensomhet både hos unge og eldre. (ntb)

Det er noe som heter skrivebordsidealisme.

Hvor mange studenter er i stand til å ta vare på gamle mennesker? Hvor mange tåler å konfronteres med livets harde realiteter, at eldre blir som barn igjen og trenger hjelp til det meste. Behovet for omsorgsarbeidere er enormt, men forventningene de unge har, går i en helt annen retning. Hvordan skal du få unge til å akseptere alderdom og skrøpelighet, med alt det fører med seg? Det er noe ubehjelpelig over Gahr Støres forslag, det er ment godt, men røper en avstand til livets realiteter som for de gamles del ikke lar seg ignorere.

Han mener det godt. Er det nok?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂