I år som i fjor og i forfjor blir det begått mange voldtekter på svenske festivaler. Selv midt i menneskehavet foran scenen er det farlig å være hvis du er en ung jente. Politiet forsøkte seg med #tafsainte-armbånd. Men merkelig nok så ikke voldtektsforbryterne ut til å bry seg om det. Det har trolig ikke hjulpet at asylmottak har mottatt gratis billetter til festivalene heller.

Eller at de frivillige som jobber på festivalene er en del av problemet:

Ifjor sommer kom noen opp med idéen om å segregere festivalene slik at jentene kunne være i et eget område som var «trygt» – eller fritt for menn om du vil.  Men ikke alle syntes at segregering på festivalene var en god idé.

Åkesson

Jimmie Åkesson viste frem hva slags armbånd som fungerer mot voldtekter.

Nå har man kommet opp med en annen løsning. En løsning som er islam verdig: Rene jentekonserter. Den svenske komikeren Emma Knyckare er lei av seksuelle overgrep og vold. Hun vil fjerne mennene, og får god respons sier hun:

– Det är jättemånga som vill vara med. Allt från projektledare, festivalarrangörer, städare, sjuksyrror och musiker har hört av sig, sier Emma Knyckare til Kulturnyheterna.

– Det var en tanke jag fick efter alla de här männen som våldtar på festivaler… det här var en lösning, sier hun.

Journalisten er ikke helt overbevist og spør om ikke det kan bidra til en slags «vi og dem»-følelse mellom kjønnene:

– Jag tänker inte riktigt så, jag tänker mer att det ska finnas en plats dit halva befolkningen kan gå och känna sig trygga. Att det ska vara mer en peppig grej än att starta ett krig.

– Drömscenariot är att man skulle få ihop en festival som håller i många år, att det blir ett klassiskt inslag på festivalscenen där man kan känna sig välkommen och trygg som tjej.

Kanskje man burde ha sett litt nærmere på hvem det er som voldtar på festivalene? Men det er for farlig. Da kan man jo risikere å identifisere problemet uten at man har noen løsning som ikke er rasistisk. For kjønnssegregering – det er ok skjønner vi – det er absolutt ikke diskriminerende, mens etnisk segregering naturligvis er en umulighet.

Mye lettere å gi alle menn skylden. Vi justerer samfunnet vårt i tråd med islams kvinnesyn. Litt etter litt. Nesten umerkelig. Snart vil man oppdage alle fordelene av kjønnssegregering både på skolen, i svømmehallene og ja – alle naturlige møteplasser for jenter og gutter. I neste instans vil musikk bli ansett som synd og at det er for farlig for jenter å gå rundt uten mannlig følge.

Mens kvinnekampen har bestått av å få tilgang til de samme arenaene som menn, så har det tippet over i å utestenge mennene – for kvinnenes egen sikkerhet. Men det var vel egentlig ikke det vi ønsket oss, var det? At vi skulle ende opp med en ny type menn med så liten respekt for kvinner at vi må innføre kjønnssegregering?

Men noen vil nikke fornøyd, for i denne situasjonen vil ikke islam fremstå som problemet men som løsningen.

SVT

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂