Sveriges festivaler har vært hjemsøkt av voldtekter og tafsing. Alle har forstått at jentene ikke lenger er trygge uansett hvor mange av politisjef Dan Eliassons #tafsainte-armbånd de tar på seg. Forslaget om å gjerde inn jentene foran scenen har heller ikke slått an. Hvorfor skal jentenes behandles som sauer når det er de som er ofrene?

Under overskriften Lyckad Trästockfestival forteller festivalgeneral Nils Andrén at han er fornøyd med helgens festival.

Glad, peppad – men ändå lite bedrövad. Ungefär så sammanfattar Nils Andrén, festivalgeneral på Trästockfestivalen, helgen.

«Lite bedrøvad». Ikke så mye, det var jo slik en flott festival. Selv om det var 11 anmeldte sexovergrep – så langt.

11 fall av sexövergrepp har anmälts från festivalområdet. Det trots att festivalledningen aktivt arbetat med de här frågorna, både internt och även i panelsamtal under festivalen.

Disse svenskene må klø seg i hodet. Her har man hatt panelsamtaler under festivalen og allikevel foregår det sexovergrep. Kanskje man må ha enda flere samtaler eller forlenge samtalene? Dialog fungerer jo sååå bra mot overgrep!

– Inom vår egen organisation har vi arbetat med de här frågorna, vi har haft samtal och samarbete med polisen, tjejjouren och Nattskiftet. Och i fredags hade vi, tillsammans med Make equal en killmiddag och paneldiskussion i Konsttältet och det var en bra diskussion där även frågor från publiken togs upp, säger Nils Andrén och fortsätter:

– Det är hemskt tråkigt att sådant här ska behöva hända och att våra gäster fått sin festivalupplevelse förstörd. Men samtidigt är det bra att anmälningsfrekvensen ökar när det gäller de här brotten. På så sätt får både vi och polisen mer att arbeta förebyggande med till kommande år, säger han och påpekar att trots att det här hände har de jättemycket positiva upplevelser efter helgens festival.

En «killmiddag» og paneldiskusjon løste ikke problemet. Men var det egentlig så stort? Nils Andrén synes nok ikke det. Tross alt var det «jättemycket positiva upplevelser».

Moving on.

Västerbottens-kuriren

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂