28. juni ble tyveriet oppdaget. Den portugisiske forsvarsministeren beskrev det som «alvorlig», men omfanget og størrelsen på våpnene ble først kjent da den spanske avisen El Espanol publiserte listen over de stjålne våpnene. Avisen sa at de hadde sett listen etter at den var blitt oversendt spanske anti-terrormyndigheter.

Portugiserne forsøkte å dysse det hele ned og informerte bare om en del av tyveriet. Men lokalavisene hevdet at de ikke hadde gått ut med alt og de ble nødt til å innrømme omfanget.

Tyveriet fant sted på natten på et område på Tanco militærbase hvor overvåkningskameraene ikke har fungert på over to år. Fem militærledere er blitt suspendert mens det pågår en intern etterforskning. Det er ingen indikasjoner på at de er involvert, men det var deres enheter som hadde ansvaret for å sikre og overvåke depoet.

Også president Marcelo Rebelo de Sousa har involvert seg i saken og sier at en grundig etterforskning vil ble utført. Andre NATO-land har blitt tilsendt detaljer om de stjålne våpnene.

Listen over våpnene som El Español publiserte er lang, her er BBCs kortversjon:

  • 1.450 9mm ammunition cartridges
  • 150 hand grenades
  • 44 anti-tank grenades
  • 18 tear gas grenades
  • 102 explosive charges
  • 264 pieces of plastic explosive

Skudd ble avfyrt like ved Tanco militærbase sent søndag kveld. Ingen ble rapportert skadet. Tanco ligger 10 mil fra den spanske grensen. Alle er naturligvis bekymret for at våpnene skal havne i hendene på jihadister. Forsvarminister Azeredo Lopes ble spurt spesifikt om muligheten og måtte si som sant var:

«Det er et udiskutabelt faktum at dette materiellet nå befinner seg på det illegale våpensmuglermarkedet hvor de kan brukes til mange formål, som f.eks planlagt terrorisme.»

 

BBC   El Espanol

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂