Video 1

Vi kan ikke og må ikke late som om ting kan fortsette som de er, sa Storbritannias statsminister Theresa May etter det tredje store terrorangrepet i England på kort tid – mens politi og etterretning har avverget fem andre forestående angrep.

Noe fortsetter imidlertid som før. For selv om statsministeren identifiserte islamistisk ekstremisme som den røde tråden i angrepene, insisterer hun på at denne ideologien representerer en forvrengning av islam. Den bitre sannheten er dessverre at islamismen har vært iboende i islam helt siden starten, og at ideologien ikke er til å skille fra religionen.

May vil uansett ha en slutt på at islamistene har «safe spaces», hva enten det er på internett eller ute i det britiske samfunnet. Hva det siste vil innebære i praksis, «taking action», gjenstår å se.

Det er for mye toleranse for ekstremisme, sier May. Vi må overbevise folk om at britiske verdier er overlegne, og bli et virkelig forent kongedømme. Akkurat dét toget er nok gått.

 

Theresa Mays tale kan leses i sin helhet her.