Nytt

Storbritannia hevet fredag terrortrusselnivået til det høyeste, «kritisk», hvilket betyr at et nytt angrep er ventet. Politiet tror at gjerningsmannen er på frifot med en bombe nummer to.

Bomben som gikk av kl. 08.20 fredag morgen, fungerte ikke som den skulle. Ellers ville konsekvensene blitt langt mer alvorlige. 28 mennesker ble såret eller klemt i kaoset og panikken som oppsto.

Dette er det femte terrorangrepet siden Theresa May ble statsminister. Britene lar sin irritasjon gå ut over Donald Trump. Trump tvitret at Metropolitan-politiet hadde hatt gjerningsmannen «in their sights». Dette mente britene forkludret etterforskningen.

Hvordan dette skulle ødelegge etterforskningen, er vanskelig å forstå.

Theresa May var så opprørt at hun ringte Trump og ba ham skjerpe seg.

Etter Manchester Arena-bomben fikk britene høre hvem gjerningsmannen var fra amerikanerne. Britene ble rasende og suspenderte etterretningssamarbeidet for en periode.

Hvorfor så sterke reaksjoner? Britene er helt avhengig av USA. Ikke noe vestlig land klarer seg uten amerikansk samarbeid.

Britene har en meget tilbakeholden politikk. De holder tilbake informasjon og bekrefter ikke at det er terror før lenge etter at det er blitt klart ut fra omstendighetene.

Britene liker ikke Trumps proaktive politikk. Trump talte på Andrews flybase fredag og han innledet med å snakke om London. Trump sa at problemet var radikal islam og at den vil bli beseiret. Dette liker ikke London. Britene snakker ikke slik. De bruker ikke slike begreper. De bruker tekniske ord som «ekstremisme».

Denne politiske avstanden er betydelig, og den kan få store konsekvenser for vestlig samarbeid. Hvis USA og Storbritannia ikke kan snakke sammen, hva da med Vest-Europa?

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4887032/Explosion-underground-train-south-London.html