Bilde: Den gamle amerikanske ambassaden i London er ikke noe spesielt som bygg betraktet, men beliggenheten var sentral. Foto: Luke MacGregor/Reuters/Scanpix

Donald Trump skulle besøkt London i februar. Men nå er besøket kansellert. Britiske aviser sier Trump fryktet protester. Trump sier han ikke ville være med og kaste glans over åpningen av en ny amerikansk ambassade, fordi Obama solgte den gamle for peanuts til Qatar.

Spørsmålet er om det også ligger en politisk fremmedgjøring bak – mellom Theresa May og Trump. Da Trump retvitret tre videoer som viste seg å være fra lederen for det høyreorienterte partiet Britain First, gikk May ut og sa at det ikke var bra. Trump svarte at May burde være mer opptatt av forholdene i Storbritannia. Saken illustrerte at de to historisk nære allierte er på forskjellig kurs. I Storbritannia får du besøk av politiet hvis du sier noe negativt om islam. May står for en see-no-evil-politikk som er milevis fra hva Trump står for, både i stil og innhold.

Det gikk heller ikke upåaktet hen i Det hvite hus at Storbritannia fordømte anerkjennelsen av Jerusalem både i  Sikkerhetsrådet og i FNs hovedforsamling.

I tillegg kommer at Londons første muslimske borgermester, Sadiq Khan, åpent har gitt uttrykk for at han ikke liker Trump.

I sin tid ble Geert Wilders nektet innreise til Storbritannia. Tallrike islamske hatpredikanter har kommet og gått. Men Nederlands mest populære politiker slapp ikke inn, selv om han skulle på et besøk i Parlamentet.

Det går en rød tråd herfra til holdningen overfor Trump. Dét finner ikke Trump seg i.

Men offisielt sier han at han ikke ville delta i åpningen av en ambassade som ble bygget på feil premisser.

“Reason I canceled my trip to London is that I am not a big fan of the Obama administration having sold perhaps the best located and finest embassy in London for ‘peanuts,’ only to build a new one in an off location for 1.2 billion dollars. Bad deal. Wanted me to cut ribbon-NO!” Mr. Trump wrote shortly before midnight in Washington.

Det hjelper helt sikkert ikke at det var Qatars sovereign fund, tilsvarende det norske oljefondet, som fikk kjøpe den gamle ambassaden, som står på en krem-tomt på Grosvenor Square, for småpenger, ifølge Trump. Og Trump kan eiendom.

Igjen har en rik arabisk nasjon stukket av med en av eiendomsjuvelene i London. Dét tenker nok også Trump sitt om.

Hvor er Storbritannia på vei?

Trump Calls Off Planned Trip to London

Kjøp Kent Andersens bok her!