Kommentar

Den globale eliten nekter å ta konsekvensene av deres politikk. De nekter å stå til ansvar overfor folket. De har omdefinert demokratiet som kun fortjener navnet så lenge det fungerer slik de selv vil. Alt annet kaller de høyrepopulisme.

Den er fritt vilt. «Jakta» og det at fienden har inntatt Det hvite hus, gjør dem gale.

Trump får de store etablerte mediene, unntatt Wall Street Journal og Fox News, til å gå nuts over Trump. Helsinki er sammenlignet med Holocaust (Washington Post), Pearl Harbour, 9/11. Tidligere CIA-sjef under Obama, John Brennan, sier Helsinki var landsforræderi og må få konsekvenser. Det snakkes om at de militære må gripe inn, og opprettelsen av en skyggeregjering.

Dette er helt ukjent toner i amerikansk historie. Det kalles lefling med undergraving og statskupp.

Mediene og Obama-folkene hisser hverandre opp. Det finnes ingen bremser. Ingen som sier: Er dere gått fra vettet?

Det hele er sterkt personlig. Ta videoen som New York Times la ut om Trump og Putin som et homofilt par:

 

Er det i det hele tatt mulig å forestille seg Obama i samme rolle?

Obama

Nei, Obama får fortsette å spille Obama, lenge etter at vi fikk vite at han ikke var Mr Nice Guy. Nylig var Obama i Johannesburg for å feire 100-årsdagen for Mandelas fødsel. Her spilt han på frykten for en farlig fremtid, fordi «strongman»-politikere – dårlig skjult referanse til Putin og Trump – spiller på frykt.

“The politics of fear and resentment and retrenchment… is on the move,” he told a 15,000-strong crowd in Johannesburg. “It’s on the move at a pace that would have been unthinkable a few years ago.”

Det hva hvis det er appeasement-politikken til politikere som Obama som har svekket Vesten i den grad at lovløshet og anarki brer seg? Når Trump forsøker å lukke grensene, svarer Demokratene med å kreve oppløsning av grensepolitiet og åpning av grensene.

Twice, he said he found it hard to believe that he was having to explain why a world order based on equality, freedom and human rights was more desirable than “strongman” rule.

It was all a far cry, he added, from the hope and optimism that governed world policy after decolonisation and the end of the Cold War.

Proporsjoner

Men faktum er at Obamas forsøk på reset av forholdet til Russland ligner mye på Trumps politikk. Obama var villig til å overse grove russiske overtramp. Trump har også sagt dumme ting, som da en journalist spør om ikke Putin dreper sine kritikere, og Trump svarer: Vi har også drept mange.

Men Trump har vært mer kontant overfor Putin i handling enn Obama: Han har levert offensive våpen til Ukraina, han har rustet opp forsvaret – nå krever han det samme av NATO – og han har viktigst av alt: Økt USAs energiproduksjon slik at USA blir nettoeksportør og en konkurrent til Russland.

Laura Ingraham har overtatt som den ledende talk-show-host på Fox News og hun satte i natt Trumps opptreden i Helsinki i perspektiv:

Franklin Delano Roosevelt overlot halve Europa til Stalin på Jalta. John F Kennedy hadde et svakt møte med Khrustsjov i Wien. Khrustsjov trodde den unge presidenten var en pushover og sendte raketter til Cuba. Obama spilte basketball med Castro.

Hvem er det som har begått store feilgrep? Hvor er sansen for proporsjoner?

Trump er et symptom på at noe er alvorlig galt i hodene på vestlig elite.

Hvorfor er de besatt av Russland? Demokratene og liberale medier snakker om Russland somm «fienden» uten anførselstegn.

Kinas hacking på et helt annet nivå

Men de snakker ikke om stormakten som har ambisjoner om å utfordre USA om hegemoniet: Kina. De betrakter kun Kina som en økonomisk konkurrent, ikke en storpolitisk.

Er det fordi den samme eliten er blitt styrtrik på å flytte arbeidsplasser til Kina? spør Ingraham.

De snakker om russernes hacking, men de snakker ikke om at Kina i 2014 brøt seg inn i kontoret for offentlig ansatte og stjal personlige data på 22 millioner ansatte.

Russland har en økonomi på størrelse med Italias. Men det må tas på alvor i kraft av sitt atomarsenal.

Hvordan reagerte Obama på Kinas hacking? Sa han noe til president Xi Jinping da de møttes? Nei, han tok ikke avstand fra Kinas «innbrudd», slik det nå forlanges av Trump overfor russerne.

Vesten er på en «trip».

250.000 marsjerte i London mot Trump. Labour forlangte at besøket ble avlyst. Xi Jinping kan besøke London uten at det marsjeres.

Under NATO-møtet satt president Erdogan til bords som alle andre. Han har fengslet 50.000 og sparket over 100.000 fra studie- og arbeidsplasser. Han sitter der som medlem av en allianse til forsvar av demokratiet.

Ingen reagerer. Det var langt mer aktivitet mot juntaen i Hellas på 60-70-tallet enn det er overfor den islamistiske juntaen i Tyrkia.

Det er noe sykt som har kommet inn i Vesten og vi reagerer med passivitet på det som virkelig burde oppta oss.

Trump-hysteriet er et symptom på en elite som har mistet både dømmekraft og moralske hemninger.

Det har vippet over. Det er ikke Trump som bringer USA i diskreditt. Det er hans motstandere.