Finansielle sanksjoner er det som har potensial til å skade Russland, men Russland har et godt forhold til Kina og Kina eier 1..000 milliarder dollar i amerikanske statsobligasjoner. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB

Biden vil torsdag holde en tale der han kunngjør nye sanksjoner mot Russland. Ifølge New York Times vil disse bite dypere og hardere enn tidligere sanksjoner. Det punktet det refereres til som kunne bite, er å straffe Russland i finansmarkedene. Her har USA en enestående makt.

The moves will include the expulsion of a limited number of diplomats, much like the Obama administration did in response to the Russian efforts to influence the election five years ago. But it is unclear whether this set of actions will prove sufficient to deter Russia from further hacking, influence operations or efforts to threaten European countries.

Obama utviste russiske diplomater rett før han gikk av og 9vero9t en diplomatisk krise til Trump. Det er uklart hvorfor Obama ventet så lenge hvis CIA og John Brennan hadde visst om at russerne forsøkte å påvirke valget helt siden sommeren. Når New York Times viser til denne utvisningen i innledningen til artikkelen om Bidens nye sanksjoner, er det forvirrende.

Obama brukte Russland-kortet mot Trump i fire år uten at det var noe i det. Spørsmålet er om Biden gjentar skuespillet.

Nå er det styrkeoppbyggingen på andre siden av Ukrainas østgrense man har hausset opp. Men det forvirret NRK at USA, ifølge tyrkiske medier, har avlyst at to amerikanske krigsskip skulle seile inn i Svartehavet. NRK fikk det ikke helt til å henge ihop. Men tolket det som en goodwill-handling foran et mulig toppmøte mellom Putin og Biden.

Jo mer Biden snakker om Russland jo mer påfallende blir det hvor lite administrasjonen snakker om Kina. Russland driver med hacking, men det er småtterier sammenlignet med Kina.

New York Times viser til Solar Winds-hackingen,

The sanctions will be among what President Biden’s aides say are “seen and unseen” steps in response to the hacking, known as SolarWinds; to the C.I.A.’s assessment that Russia offered to pay bounties to militants in Afghanistan to kill American troops; and to Russia’s yearslong effort to interfere in United States elections, according to American officials and others who have been briefed on the actions.

Men når det kommer til Ukraina besto Obamas hjelp i ulltepper. Trump leverte de panserbrytende våpnene Javelin.

Det vil være merkelig om Biden gjenoppliver historien om skuddpremie på amerikanske soldater. CNN forsøkte å henge ut Trump med denne, men så kom det frem at det var Iran som hadde bestilt og betalt for drap på amerikanere. Det var bakgrunnen for at Trump ga ordre om å drepe general Soleimani.

Biden har politisert alt i Washington og det gjelder også etterretningen. Det gjenstår å se om Biden vil slå to fluer i ett smekk: Både Putin og Trump. Han har en viss erfaring med det.

 

Biden Administration to Impose Tough Sanctions on Russia

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.