President Barack Obama besvarte omsider det 17 etterretningstjenester er enige om var russiske hackerangrep mot demokratenes nasjonale komite og John Podestas epost. 36 russiske diplomater får reisepass, den militære etterretningstjenesten GRU får sanksjoner mot seg, det samme gjør tre selskaper som har hjulpet GRU. To russiske feriesteder i USA stenges. Amerikanerne hevder det foregår lovstridig elektronisk hacking fra dem.

I tillegg er det innført hemmelige sanksjoner, som mediene foreløpig ikke får vite om.

Obama gjør dermed alvor av trusselen han kom med om å besvare de elektroniske angrepene.

Kremlins talsmann Dmitrij Peskov varslet gjengjeldelse fredag.

Forholdet mellom USA og Russland er gradvis blitt verre. Flere republikanske kongressmedlemmer er mer negativt innstilt til Putin enn det man tror Donald Trump er. Trump er nødt for å ta hensyn til dem.

Det er en underlig situasjon at Obama er kommet så sterkt på kant med Moskva.

Obama gjør nå flere ting helt på tampen av sin periode som binder USA til en politikk med store konsekvenser. Trump har varslet en annen kurs, så hvorfor innfører Obama sanksjoner med den risikoen det innebærer?

Senate Democrats praised the Obama administration’s decision to target new Russian officials and entities with sanctions—but said Mr. Trump would need to enforce the policy.

“I hope the incoming Trump administration, which has been far too close to Russia throughout the campaign and transition, won’t think for one second about weakening these new sanctions or our existing regime,” incoming Senate Minority Leader Chuck Schumer (D., N.Y.) said in a statement.

Det er snakk om to helt forskjellige virkelighetsoppfatninger. Obama ser bare dystre utsikter, mens Trump tror han kan gjøre business med Putin.

http://www.wsj.com/articles/u-s-punishes-russia-over-election-hacking-with-sanctions-1483039178