Nytt

Antall drap steg hele 10,8 % i 2015. Det er så kraftig at det kan få betydning for valgkampen. FBI kom med tallene mandag.

Murders in the U.S. jumped 10.8% in 2015, according to figures released Monday by the Federal Bureau of Investigation—a sharp increase that could fuel concerns that the nation’s two-decade trend of falling crime may be ending.

The figures had been expected to rise, after preliminary data released earlier this year indicated violent crime and murders were climbing. But the double-digit increase in murders dwarfed any of the past 20 years, in which the biggest one-year jump was 3.7% in 2005.

Akkurat som i Europa heter det at kriminaliteten er fallende. Befolkningens oppfatning er en annen. De opplever stadig større usikkerhet. Et hopp på 10,8 % lar seg ikke bortforklare.

Stigningen fortsetter i 2016, og var på hele 15 % for USAs 59 største byer.

In all, there were 15,696 instances of murder and nonnegligence manslaughter in the U.S. last year, the FBI said.

Early figures for 2016 indicate murders may still be rising.

A report by the Major Cities Chiefs Association found that for the first half of 2016, murders rose in 29 of the nation’s biggest cities while they fell in 22 others. Overall, homicides rose 15% in 2016’s first half in those 51 cities compared with the same period the year before, the group said.

En vesentlig faktor er svarte som dreper svarte. Men av mediene får man inntrykk av at det er politifolk, gjerne hvite, som dreper svarte. Medienes hype av disse drapene har gjort at politiet har trukket seg tilbake og inntar en defensiv rolle. I byer som Chicago har dette fått dramatiske konsekvenser. Drapsraten går rett til værs.

Chicago has seen a tremendous jump, to 316 homicides in the first half of 2016 compared with 211 in the same period of 2015.
Chicago Mayor Rahm Emanuel delivered an emotional speech on crime last Thursday, and Chicago police officials have announced an increase of nearly 1,000 officers over two years.

Oppmerksomheten rundt politiets skyting av svarte avleder oppmerksomheten fra de virkelig alvorlige problemene. President Obama har bidratt til å gi inntrykk av at det er rasistisk politi som er problemet. Politiet føler ikke de har politisk ryggdekning og trekker seg tilbake.

Voldsbølgen var tema i nattens debatt, hvor Trump beklaget at «stop and frisk»-politikken ble innstilt. Den sørget for at drapstallene i New York gikk drastisk ned. Men en dommer kom til at praksis var forfatningsstridig siden svarte ble uforholdsmessig ofte stoppet. Det har noe med krimfrekvens å gjøre, men det er politisk ukorrekt å si det.

Dagens ordfører i New York, Bill de Blasio, er langt ute på venstresiden og ville aldri drømme om å gjeninnføre stop and frisk.

Da heller la voldsraten stige. Samme politikk er ført i Chicago der aktivister mot politiet har hatt fritt spillerom.

Det er merkelig at ikke Trump gjorde et større nummer av dette i debatten.

Bill Otis, a former federal prosecutor and professor at Georgetown University Law Center, said the increase marks “the largest murder spike in a generation,” and shouldn’t be treated as a statistical blip.

 

http://www.wsj.com/articles/murders-in-the-u-s-rose-in-2015-1474897888