Bill de Blasio er New Yorks Raymond Johansen. Symbolpolitikk er viktigere enn økonomi og trygghet: Å male BLM utenfor Trump Tower er en sann fryd. 9. juli. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Scanpix

Sjefene for store konsern som Citigroup og Mastercard slår alarm om forfallet i New York. 160 av dem har gått sammen om et brev til borgermester Bill de Blasio med anmodning om at han må stanse den negative spiralen.

More than 160 business leaders, including executives at Citigroup Inc., Mastercard Inc. and Nasdaq Inc., have signed a letter to Mayor Bill de Blasio warning of New York City’s deteriorating condition in the wake of the coronavirus pandemic and growing anxiety over public safety, cleanliness and other quality-of-life issues.

Bill de Blasio er en del av problemet, han er en av hovedårsakene til at kriminaliteten har eksplodert, sammen med statsadvokater som Cyrus Vance jr. New York har vært i spissen for den progressive bevegelsen i det Demokratiske partiet. Alexandra Ocasio-Cortez kommer fra New York. New York har gått foran. Lederne som har uderskrevet brevet, har støttet BLM og flagget deres navn på sine hjemmesider, slik Amazon har gjort.

Nå begynner en del av dem å komme på andre tanker. New York er i ferd med å miste den velstående del av befolkningen.

Kritikken fra næringslivslederne er forsiktig. De tør ikke henge bjella på katten, men adresserer pandemien som har ødelagt så mange arbeidsplasser. De Blasio blir bedt om å gjenopplive viktige servicetilbud som søppelhenting og fjerning av graffiti.

The budget reduced or eliminated services like garbage pickups and graffiti removal, as well as shifted nearly $1 billion in funding away from the New York Police Department. The city still faces a $9 billion deficit over the next two years and may have to lay off 22,000 government workers in the coming weeks.

Det mest alvorlige er at byens myndigheter har gått foran i defund the police. En milliard dollar er ikke småpenger. Enda verre er det dårlige forholdet mellom politiske myndigheter og politiet. Det er bare blitt verre etter at de Blasio snudde ryggen til politiet. Politiforeningene svarer med å gå inn for Trump.

For the four-week period that ended Sunday, the city recorded 55 homicides, up 49% from 37 in the same period last year, according to NYPD data. The city also had 222 shooting incidents during those four weeks, more than double the 90 shootings a year earlier.

Men woke- og cancel-culture gjør at næringslivslederne ikke kan kalle en spade for en spade. De må gå som katten rundt grøten, og dermed blir det ikke gjort noe. Det holder ikke bare å si at trygghet er viktig.

“People will be slow to return unless their concerns about security and the livability of our communities are addressed quickly and with respect and fairness for our city’s diverse populations.”

Det er ikke lov å kritisere BLM, som truer sikkerheten til svarte og latinos i New York. Det er politisk umulig å si det. Det går heller ikke an å si at politiet øyeblikkelig må få tilbake pengene sine og styrkes. Hele avdelingen på 600 sivile politifolk ble lagt ned.

Bill de Blasio svarer næringslivslederne at han må få dekket underskuddet. Han trenger tillatelse fra guvernør Andrew Cuomo til å låne mer penger, flere milliarder. Men forholdet mellom de to Demokratiske politikerne er ikke godt.

“Let’s be clear: To restore city services and save jobs, we need long term borrowing and a federal stimulus—we need these leaders to join the fight to move the city forward,” he said.

Mr. de Blasio has asked for the borrowing power since May, but the state Legislature so far hasn’t acted on his request.

New Yorks befolkning står overfor samme problem som andre Demokratisk styrte storbyer: De har valgt Demokrater i årtier. De vanstyrer byene, men folk har stemt på dem likevel. Nå har det tippet over. De Blasio er blant de mest radikale. Han setter ideologi over økonomi. Men han tror han kan be den føderale regjering om mer penger. Det får han ikke. De Blasio sto utenfor Trump Tower og malte personlig Black LIves Matter på gata. Likevel tror han at han har rett på penger.

Samme innstilling preger Demokratiske borgermestre i Minneapolis, Portland, Seattle og Chicago. De lar sine venner brenne og plyndre. Deretter ber de Washington om penger til gjenreisning.

De ser ikke motsigelsen.

Hvis velgerne ikke reagerer, vil forfallet i de store byene bli irreversibelt. Big Apple blir det råtne eplet.

Nå skal de ansatte i selskaper som JPMorgan være tilbake på jobb innen 21. september. De har hatt hjemmekontor i et halvt år og bidratt til at bybildet har sett annerledes ut. Men er det den samme byen de vender tilbake til?

“As employers who are committed to New York City and its re-emergence from the devastating health and economic impacts of the COVID-19 pandemic, we are confident that New York can and shall remain a thriving global center of commerce, innovation and opportunity,” the business leaders’ letter said.

Denne optimismen virker påtatt og besvergende. Det må brutale sannheter til for at de Blasio skal forstå alvoret.

Guvernør Cuomo fortalte for en stund siden at han ringer rundt til rike newyorkere som har forlatt byen og trygler dem om å komme tilbake.

 

Business Leaders Urge Mayor de Blasio to Stop New York City’s Decline
Letter cites public safety and quality-of-life issues; mayor reiterates need for borrowing authority, stimulus

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.