Nytt

I vakre Loiredalen har det lille lokalsamfunnet, Beaumont-en-Véron, fått et uvelkomment tilskudd: Frankrikes første avradikaliseringssenter. 25 unge menn og kvinner (i aldersgruppen 18-30 år), som myndighetene mener er i ferd med å nærme seg ekstremisme, skal huses i en nyoppusset vingård. Mer enn et dusin slike islam-detox-sentere vil åpne sine dører i løpet av de neste månedene.

Myndighetene anslår at det er rundt 15.000 personer i gruppen som står i fare for å bli radikalisert. Det høres ut som et lavt anslag.

Naboene til senteret er ikke bare opprørte, men redde. Dette er ikke noen vanlige gjester i nabolaget. Men senteret åpner tross naboenes protester.

deradikal6

En av de lokale beboerne påpekte at det ligger et kjernekraftverk bare et steinkast unna. Han var ikke imponert over plasseringen av senteret.

deradikal7

Senteret skal fungere som en amerikansk boot-camp hvor dagen starter klokken 06.45 med undervisning, kulturklasser og trening. De «innsatte» skal bære uniform. Vi kan ikke tenke oss at det blir noe tilbud om matchende hijab. Nasjonalsangen skal synges – her skal det assimileres. Men senteret er åpent – beboerne kan ta imot besøk. I første omgang skal oppholdet vare i 10 måneder.

deradikal4

Senteret er en restaurert vingård. 

Den farligste tilnærmingen vil være å gjøre ingenting, sier den nyutnevnte franske avradikaliseringssjefen Muriel Domenach.

deradikal8

Hun ser bekymret og litt resignert ut selv før programmet starter. 

Europa var et tryggere sted før vi fikk nyord som avradikalisering. Dette blir en dyr løsning, men slik går det når statsborgerskap deles ut over en lav sko. Da har man ingensteds å deportere folk til. Og hvor skal man deportere de som er født og oppvokst i Frankrike og har hele sin familie der?

I Norge har et flertall på Stortinget gått inn for å utrede mulighetene for dobbelt statsborgerskap. Kan hende vil mange politikere miste interessen hvis en slik løsning også kan brukes for å aktivt inndra det norske statsborgerskapet og deretter returnere uønskede individer til det «andre hjemlandet».

Sky News   Franceinfo